655-402-smog

 

Въздухът в Пловдив  се оказа чист , а онези, които твърдят обратното, трябва да платят  5000 лева на общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите. Това следва от решение на окръжният съд в Смолян, който  отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск на Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ , предявен срещу  общината за чистота на атмосферния въздух. Без разглеждане е оставен и иска срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите. Фондацията трябва да плати на общината разноски по делото  2950 лева и на РИОСВ –  2256 лв.

Това съдебно решение  даде повод за порция хвалби от управляващите града. „Усилията, които полагаме в почистване на  Пловдив и в разширение и опазване на зелената система, дават резултати. Виждаме ги в годишните показатели, които сочат повече от два пъти намаляване на дните с превишение на ФПЧ във въздуха. Разширихме с десетки декари зелените площи, засаждаме около нови 2000 дървета на година. Всичко това даде резултат, обясни кметът Иван Тотев.

Директорът на РИОСВ доц . Стефан Шилев коментира, че това решение е доказателство за добрия и своевременен контрол, който регионалната инспекция упражнява.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в двуседмичен срок.

Тъй като ние не усещаме какво дишаме, трябва да ни каже съдът.  Първата инстанция  ни успокои, че дишаме нормално, без значение кой какво си мисли и какво чувства. Ако и втората потвърди, че твърдите частици в организма ни намаляват, трябва да дишаме с пълни гърди и никакви фондации, особено за европейска интеграция, не трябва да смущават дишането ни.

На 27 март миналата година  Изпълнителната агенция по околната среда съобщи, че в Пловдив и Варна  е пълно с фини  прахови частици- много над нормата. Година по-рано “Ню Йорк Таймс” написа, че Пловдив е с най-лош въздух в Европа след Перник. Но това явно са констатации, останали назад във времето. Важно е решението на съда.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ако вярвате на Ню Йорк Таймс – доста зле за вас, скъпи хорица 🙂 Всичко написано там е чиста пропаганда – да сте виждали репортери на тоя т.нар. “вестник” в Пловдив на Альоша да правят замервания на чистотата на въздуха?? А??!

    Споко, няма и да видите .. 🙂

  2. Склонен съм да вярвам повече на решението на съда, въздуха тук няма как да е по-зле от този в Ню Йорк!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here