Стъкло върху Голямата базилика, готова след 16 месеца

Как ще изглежда сградата на Епископската базилика и площадното пространство около нея бяха показани днес в общината от екип на Фондация „Америка за България“, която инвестира 8,2 милиона лева в разкриването на обекта.

Проектът вече е съгласуван от НИНКН и след завършването на укрепителните дейности започва поставянето на  лека сглобяема метална конструкция, която ще бъде покрита от дифузно стъкло. Намесата в средата да бъде минимална, основната цел е сливането на сградата с останалата градска тъкан.

Бъдещият музей ще се издига на десет метра височина от нивото на бул. „Мария Луиза”, като идеята е двете сакрални сгради- Католическата катедрала и Епископската Базилика да влязат в диалог. Вътре, експозиционните части ще бъдат на две нива, по които ще бъдат експонирани и двата слоя мозайки.

Според проекта, паркингът пред Райфайзенбанк ще се превърне в зелена зона. Пред католическата катедрала и в зоната около булеварда ще бъде обособено площадното пространство с места за отдих, малко кафене откъм „Цар Борис III Обединител”, велоалея. Детска площадка и зелен пояс  ще има в източната част. Предвидено е изграждането на 29 паркоместа за автомобили и 2 за автобуси по границите на новото площадно пространство и около самия музей.

„Специфичните стъклени панели по фасадите не са използвани никъде досега. Ще са нещо ново. Искаме в сградата да има равномерно осветление през деня, а вечер тя да свети също равномерно“, разкри арх. Николай Трайков.

Площадното пространство ще е от естествени материали- подходящ камък и дърво. То ще е на площ от 8500 квадратни метра. Защитната сграда ще е 4800 кв.м. разгърната площ, като максимално сме се постарали музеят да е подземен, обясниха авторите на проекта. Голямата базилика трябва да бъде готова за посетители след 15-16 месеца.

Общинската инвестиция също ще е около 8 милиона лева, като тя е за площадното пространство и зоните около него.