Социологията продължава да върти номера на Бойко Борисов в опита му да посочи кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Вътрешнопартийните сондажи показват значителен аванс на Иван Тотев, макар че той обяви оттеглянето си. Другите кандидати, номинирани на районните събрания – Костадин Димитров, Георги Стаменов, Димитър Колев и Здравко Димитров са с изравнени възможности, но никой от тях няма шанс при сблъсък със Славчо Атанасов на балотажа. Евентуално участие на президентския съветник Пламен Узунов като кандидат на БСП допълнително усложнява ситуацията.

Мотивът на пловдивската структура на ГЕРБ да продължава да залага на Иван Тотев е страхът. Тя е наясно, че кандидат извън Тотев и тримата номинирани районни кметове ще доведе до разцепление, от което до победата на Атанасов има само крачка. Нито Иван Тотев ще работи за избирането на Здравко Димитров, нито областният управител желае това. Зико се надява да стигне до балотаж със свой щаб, който между двата тура  да започне пазарлъци за усвояване на властта.

До този момент Здравко Димитров официално не е кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив, но твърде възможно е да бъде. Бойко Борисов също изпитва страх. Ако лидерът на партията посочи Зико и последва загуба, това ще е негова лична загуба. А в Пловдив може да се очертае сблъсък между Борисов и президента Радев. Тогава евентуална загуба ще боли два пъти повече.

Социологическите сондажи не дават повод на Борисов да бъде категоричен в избора си. Напротив – страхува се от тях. Социологията го поставя в крайно деликатна ситуация. Не желае да види Иван Тотев за трети път кмет, но е изправен пред  провала да не види никой от партията си на това място. Сондажите са все по-настойчиви в твърденията си, че само Иван Тотев има шанс на балотаж срещу Атанасов. Това допълнително усилва страха на Борисов. Защото е наясно, че ако все пак набере смелост и посочи Здравко Димитров за кандидат, ще последва оттеглянето на Иван Тотев и като шеф на местната структура.Това е логичен ход, който ще ускори предаването на Пловдив в ръцете на ВМРО/БСП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here