С първа копка на кмета Иван Тотев, заместника му Георги Титюков и кмета на Централен Георги Стаменов стартира днес реконструкцията на източната част на булевард „Марица- Юг”. Участъкът от Водната палата до моста на Адата ще бъде асфалтиран до средата на септември.

Ще се работи по тротоарите и зелените площи, ще има ново улично осветление. Около реката ще се появят детски, спортни и кучешки площадки, но не и паркоместа. Велоалеята ще бъде запазена в сегашния си вид. Реконструкцията е част от големия проект от ОП „Региони в растеж“, който включва три лота – преобразяването на градската част от булевардите „Източен” и „Цар Борис III Обединител”, и от „Мария Луиза” и „Марица- Юг”. Паралелно с дейностите около реката стартира и ремонтът на зоната около Понеделник пазара, където предстои голяма промяна по организация на движението. Срокът на целия Лот 1 от проекта е 210 дни, а стойността му е 5,2 милиона. Целият проект по „Региони в растеж“ е на стойност 16 милиона лева. До края на годината ще е излязло и строителното разрешение за облагородяване на коритото на река Марица, след като минат всички процедури.

„Паветата ще отидат в района около площад „Шахбазян“, където в момента има калдаръм – той ще бъде използван за Стария град, а паветата от „Марица- Юг” ще отидат на негово място. Много от тях ще останат и по новите тротоари тук“, обясни кметът Иван Тотев.

Пробив под Водната палата засега няма да има, тъй като ще струва между 5 и 6 милиона лева, а в момента общината има други приоритети, уточни градоначалникът.

Част от мащабната промяна на градската среда ще бъде и реконструкцията на подлеза на Пощата, който ще бъде затворен от август и пуснат през декември.Съоръжението трябва да е напълно готово за откриващото събитие на Пловдив 2019 в средата на януари.

Реконструкцията на подлеза ще засегне и движението по бул. „Цар Борис III Обединител”, където също ще вървят ремонтни дейности, свързани със съоръжението, което пък е част от големия проект за площад Централен. „Информираме пловдивчани още отсега, че участъкът по „Гладстон” от Света Петка до улица „Преслав” ще бъде затворен още през август. Дотогава се надяваме да пуснем движението по целия „Руски“, информира кметът Иван Тотев.

1 коментар

  1. Браво, поклон пред тея усвоители на обществени средства и градоустроители на бъдещи мегаполиси!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here