Слабото и безлично управление на Пловдив днес е предизвестено. То не е паднало от небето, а методично подготвяно  в последните четири години. И логичен е сега въпросът: ГЕРБ ли управлява Пловдив или една клика около Здравко Димитров, която няма нищо общо с управляващата партия? Формално  ГЕРБ – кметът на града е излъчен оттам. И дотук приликите свършват.

Късата памет винаги е проблем  за тези, които избират. През есента на 2015 година неуспелият кандидат за кмет – Здравко Димитров, вече е областен управител. Тогава  произнася и оценъчната фраза: “Нося ГЕРБ в сърцето си, но назначението е лично от господин Борисов”. И допълва, че не бил казал една лоша дума за ГЕРБ. Димитров просто каза: Не ме занимавайте с ГЕРБ, аз съм от Бойко Борисов. Още преди четири години Зико даде оценка на партията си.

През юли същата година и ГЕРБ даде оценка на Димитров. Отстрани го от парламентарната си група, а изключването т партията беше въпрос на часове – по думите на Менда Стоянова. Тогава се намеси Спасителят и  Зико остана партиен член.

Преди това Здравко Димитров е напуснал лидерското място  в областната структура на ГЕРБ след конфликт с Методи Андреев. „Някои неща в ГЕРБ не ми харесват. Кадруват зад гърба ми. От медиите научих, че не съм водач на областната листа  за парламентарните избори, а на местните изобщо не е обсъждано името ми за кмет на Пловдив“, коментира тогава Димитров. Той е обиден на партията си, която категорично се е произнесла: Не ставаш!

Постъпката му изглежда логична – не е доволен и се маха.Тръгва брутално срещу ГЕРБ и е кандидат за кмет на Реформаторския блок. След разгрома му се намесва отново Спасителя – прави го областен управител. И следва четиригодишна война срещу Иван Тотев, подклаждана от известни алкохолни босове.

Да се твърди, че партия ГЕРБ е излъчила Димитров за кмет на Пловдив, е нелепо и дискредитира партията, след като той й обяви война и опита да я разцепи преди четири години. Номинацията на Димитров е съвсем лична  и той не спира да го повтаря.

Затова днес Пловдив има управление на едрия бизнес, който преследва корпоративните си интереси. Ако една кукла на конци твърди, че представлява управляващата партия, тя пак си кукла на конци.

Управлението на ГЕРБ в Пловдив може да се упражнява чрез групата общински съветници в ОбС, която вече няколко пъти взе нещата в свои ръце и твърдо се противопостави на Димитров и кликата му. ГЕРБ в Пловдив няма доверие в кмета си и това е очевидно.

ГЕРБ  даде оценка на  Здравко Димитров преди четири години. Слабото и безлично управление на Пловдив  я потвърждават. Ето още една от Методи Андреев след скандала между тях – за парламентарните избори през 2013 година:

„Преференциалната кампания на групата около Здравко беше кампания в кампанията.. Правеха се софри по населените места, като например тази на язовира край с. Домлян, като целта на тази банкетна кампания беше чрез ядене и пиене кметовете да бъдат убедени, че преференциите трябва да са само за Здравко и неговите хора от листата. Димитров даже ми се обясняваше, че нямало как да не води такава кампания, защото трябвало да потвърди ролята си на лидер и авторитет в областта.

Изборите изиграха лоша шега на тези Алекови герои. Така се случи, че преференциалният вот за Павел Гуджеров – млад и креативен кандидат за народен представител от ГЕРБ, беше по-голям от всички преференции на Здравко, Ангел Ангелов и Анести Тимчев, взети заедно. Така лъсна голата истина, че Здравко няма необходимия авторитет, за да бъде лидер на организацията на ГЕРБ в Пловдив – област. Всъщност реализираната от Здравко преференциална схема, поради това, че беше водена по един много комерсиален и калпав начин, доведе до загуба от около 1850 гласа в невалидни бюлетини, които щяха да са достатъчни, за да има ГЕРБ и пети народен представител в областта.

Не е тайна, че в Пловдив от години действа една корпоративна общност, която използва политиката за правене на бизнес. Едни я наричат масонска ложа, други – задкулисие. В нея влизат хора от различни партии и администрации в Пловдив. За неформален лидер на тази група се сочи председателят на БСП в града, руският гражданин Георги Гергов.Здравко Димитров е част от тази корпоративна компания. И избирателите, които ще гласуват утре за него да знаят, че реално подкрепят това корпоративно задкулисие!”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here