Обръщение по повод 24 май направи председателят на ОбС Савина Петкова:

Скъпи учители, ученици, творци, деятели на българската култура, просвета и наука,

Щастлива съм да ви поздравя по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник роден на 11 май 1851 в пловдивското училище “Св. Св. Кирил и Методий” с крехките гласчета на Найден Геровите ученици. Събрал в себе си духовните въжделения на българския народ за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Символ на жаждата на българина за просвета и култура.

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги грее в душите ни и събира сърцата ни, разпилени по всички кътчета на планетата. Делото на братята Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в история на България и оттам на целия славянски свят, е непреходно и живее чрез всеки един от нас.

Вече 166 години 24 май е и личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. “Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови”, са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг. Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла, за гордостта, които носят.

Но 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

Достойнство,

защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света –  извор на самочувствие, образованост и културна независимост на “вси славяни”

Традиция,

защото езикът е този, който пази жива националната ни идентичност и  спомага за запазване българщината въпреки превратностите на времето

Духовност,

защото е празник на културата и науката. На хората, градящи устоите на нацията, пазейки жив българския дух и на тези, които възпитават поколенията след нас.

Честит 24 май !

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here