Президентът Румен Радев предложи стряскащи мерки, с които в условията на пандемия по-скоро рискуват живота на хората, отколкото градивно да се помага в борбата със зловещата пандемия. В обръщението си днес държавният глава се опита да прокара провокации и паника, примесено с тежък политически популизъм. Той се обяви за по-хлабави мерки, които застрашават живота на хората, но да работи икономиката.

“Без съмнение, пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус. Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас”, обяви президентът.

“Мизерията не е спасение от вируса. Трябва да си поставим ясна цел и връщане към нормален ритъм на живот, движение на хора и на стока. Това може да бъде постигнато с обединените усилия и на всички българи. Здравеопазването ни трябва да има по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Той не трябва да препятства лечението на хронично болни българи. Някои от мерките се не се приемат от хората и от бизнеса. Формулата 60/40 не е ефективна”.

Реалната помощ по време на криза е безвъзмездната, а не чрез заеми. Правителството не преосмисля приоритетите ни, а тегли заем до 10 млрд. лева. който ще всички ще плащаме много години. Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, защото психиката на хората е подложена на изпитание. Високите глоби са непосилни. Управляващите трябва да преосмислят социалната изолация. Не на репресията и цензурата, а просвещаване на хората, високо съзнание и мисъл за другия. Българският парламент да прояви отговорност  и да продължи работа с контрола върху изпълнителната власт. Да надмогнем егоизма и да се осъзнаем като общност”, каза още президентът. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here