Премиерът Бойко Борисов , кметът Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров дадоха рестарт на строежа на стадион „Христо Ботев“, който ще се казва „Инса Арена“.

Реконструкцията  започна през лятото на 2013 година. Съоръжението трябваше да е готово за две години. След фалита на КТБ обаче проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018 година, бе удължена с две години след предоговаряне с Община Пловдив. За шест години е вдигнат само грубият строеж на южната и източната трибуни на стадиона. Инвестираните до момента средства са 10 милиона лева. Обектът е спрян на Акт 10. 

По план „Колежа“, както феновете на Ботев ) наричат стадиона, трябва да е най-модерният в България. Той ще отговаря на четвърта категория по стандартите на УЕФА и ще може да приема дори полуфинални срещи от Шампионската лига.  

“Разбира се, че съм щастлив. Нека да започнем, има много неща, които да се доизяснят. Грубия строеж, тоест затварянето на стадиона, ще го завършим за срок от 4 до 6 месеца, ако позволява времето. Ако не – по Коледа ще направим една почивка от 20 декември до 10 януари например, а после продължаваме. Има си договори, всичко е подписано. Проектът е ревизиран, ще има някои леки подобрения, по-добри версии на определени оборудвания. Има много неща, които са неясни – промяна на осветлението и други. Най-вероятно ще поискаме удължаване на срока за строителство. Към момента не мога да дам точна дата за откриване на готовото съоръжение. Всяко начало започва с малка крачка – сега започваме с наши средства, не сме кандидатствали за финансиране от Фонда на фондовете. Прогнозната сума за стадиона е около 25 милиона лева”, коментира собственикът на Ботев Георги Самуилов.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here