Национално проучване на bTV и “Маркет Линкс”, проведено сред 995 лица над 18 г. в периода 27 май – 3 юни по метода на пряко-лично интервю и онлайн анкетата, показва, че българите одобряват поведението на правителството в кризата.

“Нагласите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март месец. В сравнение с края на миналата година обаче все още не сме постигнали този оптимизъм за това как се развива държавата”, каза социологът Добромир Живков.

Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение.

“Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%”, обясни социологът.

При електоралните нагласи също се отчита сериозно изместване на пластовете. Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ нараства значително – 28%, следвана от БСП с 21% подкрепа и ДПС и “Има такъв народ” на Слави Трифонов – с 8%.

“Има такъв народ” има сериозен потенциал да бъде част от следващия парламент”, коментира Добромир Живков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here