Пловдивската прокуратура разследва дали е извършено престъпление във връзка с откриващото събитие на Eвропейска столица на културата 2019, за което бяха изхарчени над 2.6 милиона лева.Зам.-окръжният прокурор Галина Адреева уточни, че става въпрос дали е сключена неизгодна сделка, от която да са произлезли значителни вреди за фондацията.

Проверката, която завърши с образуваното досъдебно производство, започна няколко дни след откриващото събитие. Тогава обвинението се самосезира за извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата.

Към този момент няма конкретен заподозрян, тъй като се разследва самото престъпление, а не кой го е извършил. Едва след като се съберат достатъчно доказателства, може да се премине към “повдигането на обвинение“ – където виновникът се назовава конкретно. Предвиденото от закона наказание е от една до шест години “лишаване от свобода“.

Разследването е започнало през ноември, а първоначалният срок за приключването му е два месеца. При преценка на обвинителите, той може да бъде удължен допълнително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here