БПЦ отново е в същински разкол! Приключилият през 2004 година  разкол е възроден с нова сила, която е с тенденция да го разрази силно в най-близкото бъдеще, най-вече по процеса на избор за наследник на Неофит, пише Димитър Иванов във “Фактор”.

На 12 юни Светият Синод порица на своя официален сайт Видинския владика Данаил.  От неговите деяния в Москва и изпратени писма със становища по всички Православни църкви по света, патриарх Неофит и  останалите български владици ясно се разграничиха. Повод станаха проруските настроения на Данаил по украинския църковен казус и извършваната от него прокремълска пропаганда.

Много по-сериозно обаче е най-тежкото разделение в Църквата – скъсване на евхаристийното общение между две Епархийски църкви в рамките на БПЦ. Това вече е факт. Митрополит Николай, който е радетел за независима Украинска църква и подкрепя Вселенския патриарх Вартоломей, и митрополит Данаил, който е против автокефалията на Украйна и поддържа Руския патриарх Кирил, са постъпили както църковните предстоятели, на които симпатизират. Кирил Московски скъса евхаристийното общение с Вартоломей през август миналата година. Данаил и Николай на 12 юни са декларирали, че скъсват евхаристийното общение помежду си.

Това означава, че заедно няма да съслужават и да се молят като един на друг си забраняват служението, влизането и преминаването съответно за Николай във Видинска епархия и за Данаил в Пловдивска. По-трудно се очертава да е за Данаил, защото той е родом от Смолян, Пловдивска епархия и тя е по-трудна за заобикаляне.

Този разлом води БПЦ към състояние, което всички помним до каква омраза и агресия между свещеници се изроди в края на миналия и началото на настоящия XXI век. Разцеплението в Църквата ни засега е в съотношение три към едно. 75% покрепят Николай, а 25% са на страната на Данаил. Това много ясно се открои на празника Св. Дух. По този повод в Монтана, Видинска епархия митрополит Данаил бе поканил патриарха и владиците за освещаване на новооткрит храм. Патриарх Неофит, който бе приел поканата, е отказал на Данаил да участва или присъства на църковното тържество в Монтана. Отказали са и другите владици. Изключение прави само Ловешкият владика Гавраил и групата около него. Присъствието му се обяснява с неговото нескрито угодничество на Кремъл. В духовните среди се знае, че той е издигнат в църковната ни йерархия от комунистическия генерал Славчо Трънски и близкия на Раиса Горбачова Питирим Волоколамский.

Горещо е това лято не само според климатолози, но и според богослови и канонисти най-вече за сънародниците ни синодали, които всички ние като данъкоплатци издържаме, барабар с подопечните им.

Ситуацията предполага а ченгесарски сблъсък вътре в Синода, инспириран от олигархични и ДС контрагенти, нежелаещи Българската църква да е част от цялата Православна църква реално, а само формално. Играта на националистическа основа отново се разиграва от Данаил с цел – откъсване от Цариград, но е риск за Българската църква, тъй като етнофилетизмът е осъден на Светия и Велик Събор от 1872 г. и предоставя правна възможност на Вселенския патриарх да наложи схизма на ересиарстваща Църква, към която Данаил целеустремено насочва БПЦ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here