“От три години призовавам правителството да работи отговорно за българските граждани. Считано от днес, свалям доверието си от правителството, което създава кризи”,заяви президентът Румен Радев изненадващо обръщение към народа.Президентът допълни, че не се държи като опозиция на кабинета, а посочва грешките. 

“Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Скъпи сънародници, от три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление това не се сбъдна. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции. Без аналог в историята на българския преход. Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, зад чийто смисъл и основание българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институциите призвани да бъдат независими и да отстояват закона го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите”, каза Радев, който напусна Гербовата зала и не пожела да отговаря на журналисти. 

Така Румен Радев официално се вля в редиците на БСП, като повтори опорните точки на Корнелия Нинова. Това е първият български президент в годините на прехода, който не е казал една хубава дума държавата, на която е държавен глава – нито у нас, нито в чужбина.

“Обръщението на Румен Радев излъчва многопосочни сигнали, но пред скоби трябва да припомним, че датата 4 февруари не е избрана случайно. Тя е символна за най-новата ни история и беше свързвана с намирането на мирна политическа развръзка чрез диалог по време на най-тежката криза през прехода, предизвикана от демократичната ни левица с премиер Жан Виденов. Днешното обръщение на Румен Радев на 4 февруари е опит за заличаване на демократичния спомен отпреди 23 години. То може да бъде разглеждано като нов тип институционален, политически, а с голямо опасение можем да кажем и граждански конфликт. Ако по времето на Петър Стоянов като президент бе намерена развръзката от кризата, то днес институцията, която олицетворява Румен Радев, се превръща във фактор на кризата“, коментира журналистът Георги Коритаров.

„Очакванията, че той ще даде отговор за записите, които бяха разпространени, както и за назначаването на сегашната му съпруга не се оправдаха. Би било грешка, ако някой е очаквал да има изречение по тези теми. Без обаче да бъде изречено на глас, Румен Радев репликира интервюто на посланичката на САЩ Херо Мустафа. Някои детайли от изказването му категорично подсказват това. Има нещо, което се знае от ограничен кръг от политици и държавници, и е въпрос на време да стане публично достояние. Именно по тази причина трябва да бъде вписано днешното изказване на Румен Радев. Очакват ни интересни времена. Прочистването на нездравото влияние на руски шпионаж и на руска мафия върви с пълна сила и дано то да приключи успешно“, каза още Коритаров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here