“Сегашният държавен глава Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет търпят очевиден провал по две основни теми за обществото здравната криза, чието овладяване беше пропуснато и бяха проспани много месеци, през които трябваше да се действа, и кризата в енергетиката с високата цена на тока”, заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

„И двата проблема съществуваха през лятото и още тогава беше ясно, че кризата ще се задълбочи през есента и особено през зимата. Тогава не бяха взети мерки от служебния кабинет, а този, който го назначи – президентът Румен Радев гледаше отстрани и не направи нищо, за да не се задълбочат проблемите.Напротив – повторно гласува доверие и назначи във втория служебен кабинет същия здравен, и същия енергиен министър. Кой тогава носи отговорност за тези два провала? Естествено това е Румен Радев и той не трябва да бяга от отговорност. Организирането на среща със служебните министри – , по време на предизборната кампания, е опит да се демонстрират действия, но тези действия са крайно закъснели и щетите вече са нанесени“, заяви проф. Герджиков.

Според него е необходима промяна на политиката и смяна на фигурите във властта, защото справянето с кризите изисква бързи и решителни мерки, а не губене на ценно време и панически действия постфактум.

Кандидатът за президент отбеляза, че въвеждането на зелените сертификати при нисък процент на ваксинирани със сигурност е постигнало един ефект – създало е напрежение и разделение в обществото. И че подобно решение би било подходящо за държава, в която ваксинираните са например 80 % от гражданите.

Той припомни също, че при актуализацията на бюджета по никакъв начин не е било отчетено рязкото покачване на цената на тока и не е предвидена помощ за бизнеса.„Плодовете на бездействието на господин Радев берем днес и ще продължим да ги берем още дълго. Доколкото виждам, в обществото има почти пълен консенсус, че мерките, които предвижда служебното правителство по отношение на цените на тока са закъснели и няма да имат желания ефект. Аз също съм част от този консенсус.“, коментира проф. Герджиков.

Проф. Герджиков отново заяви, че очаква Румен Радев на дебат. „Готов съм да сблъскаме тези и да говорим за това, което предлагаме и това, което беше пропуснато до момента, в удобно за Румен Радев време. Имам усещането, че Радев сякаш се страхува от дебат. Нямам обяснение защо това е така, военните не би трябвало да се страхуват да влязат в битка“, смята кандидатът за президент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here