Радан Кънев 04022015 1

Реформаторският блок е изчерпан политически модел, обяви Радан Кънев на националното съвещание на ДСБ , което се провежда  в София. Той анонсира нов десен проект, който има амбицията да стане втора политическа сила.

Кънев призова партньорите си в РБ, които продължават да подкрепят правителството, да определят червените линии, които биха ги изкарали в опозиция. В противен случай ги чакала съдбата на НДСВ след участието им в правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев.

“За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ”, каза Кънев. Той  направи анализ на едногодишното управление с участието на РБ, като открои като успех  постигнатото в здравеопазването, външната политика и отбраната, а като провал – всичко останало и по-конкретно административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки.

“В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях”, каза Радан Кънев.

Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не зная какво ще става след това, добави той. Според лидера на ДСБ България от понеделник до петък се управлява добре, но в дългосрочен план – не.

“Една година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство. Разпокъсан, РБ не успя да изпълни политическите си задачи. Не бяхме единни в РБ и допуснахме конкуренция между различните партии. След една година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент – напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите. Моят отговор е “не на продължаването на този процес””, обобщи Радан Кънев.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here