Дани Каназирева поздрави кмета за имения му ден
Дани Каназирева поздрави кмета за имения му ден на общинската сесия на 7 януари

 

Ако местните изборите бяха днес, най-голям шанс да ги спечели има кметът Иван  Тотев, който събира между  33 и 41  процента от гласовете на пловдивчани. Това показва проучването на пловдивската агенция “Неохрон”, публикувано днес. То показва нагласата на пловдивчани в края на февруари.  Между 14 и 22 процента събира лидерът на “Съюз за Пловдив” Дани Каназирева, а бившият кмет Славчо Атанасов се движи между 12  и 22 процента. В сравнение с предишните местни избори Каназирева е вдигнала двойно подръжката си, а Славчо е паднал значително.

Проучването отбелязва, че значителна част от симпатизантите  на Атанасов са избиратели на БСП, АБВ и “Атака”, които все още не са издигнали кандидати. Подобна зависимост от от други партии при Тотев и Каназирева не се отчита. При тези фактори  вероятният балотаж е между Иван Тотев и Дани Каназирева, прогнозира “Неохрон”.

Няма яснота по кандидатите на Реформаторския блок  и БСП и затова са тествани техни предполагаеми кандидати – Пепа Деведжиева и Георги Търновалийски, които събират слаба подкрепа. Ако двете формации извадят атрактивни кандидати, те ще  променят и  резултатите на  първите трима.

Георги Търновалийски може да събере между 3 и 6 процента, ако БСП заложи на него. Пепа Деведжиева  трудно би събрала и един  процент, сочи проучването. Кметът на район “Централен” Георги Тютюков  е с по-големи шансове – между 2 и 4 процента. Около 24 процента от попитаните  се колебаят за кого да гласуват.

Има серозни различия в предпочитанията  и нагласите за гласуване за кмет и общинската листа от една и съща партия. Например по-голямата част от подкрепящите Славчо Атанасов   няма да подкрепят листата на Патриотичния фронт.

При гласуването за общински съветници  надмощието на ГЕРБ е категорично – стига до 44 процента. “Съюз за Пловдив” и БСП събират от 8 до 12 процента.

Избирателната активност в Пловдив се очаква да е висока – между 48 и 58 процента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here