abv_dsc0027_(2)

Бившият държавен глава Георги Първанов  бе гост на днешната областна конференция на АБВ, която избра за лидер  Владимир Маринов. Той говори пред журналисти за отношението на партията му към управляващата коалиция. Президентът Първанов отхвърли, макар и не категорично, коалиция с БСП на местните избори в Пловдив.  

– Г-н Първанов, на дневен ред ли е излизането на  АБВ от управляващата коалиция?

– На преден план е отношението на АБВ към коалицията, което включва много теми. Въпросът е дали коалицията, и преди всичко мандатоносителят ГЕРБ, ще подкрепят социалния пакет на АБВ, и най-вече пенсионната реформа, предложена от нашия представител в управлението Ивайло Калфин. Това е критерий номер  едно за оценката ни за управлението. Второ, колко е резултатно правителството, не само като стабилност. И в тази връзка няма да крием критиките към някои министри, които определено дърпат управлението надолу.

– Кои са тези министри?

– Споменавам ги няколко пъте вече – външният министър и на отбраната определено не се справят със задачите си.Това тема за един сериозен дебат вътре в коалицията. Разбира се, като говоря за коалицията, ние сме партньори, но трябва да е ясно, че  диалогът трябва да се персонифицира много по-задълбочено. Аз мисля, че се връщаме към добрите дни, когато се водеха преговорите за правителството. Но последната дума за нашето отношение ще има конференцията.

– Имате ли вече яснота колко са кандидатите за лидер на  АБВ?

– Доколкото знам има още двама кандидати, но аз не мога да ги коментирам. Това е една добра възможност  да се изложат други алтернативни идеи. Важно е да се покажат други хора, да влязат в полезрението на журналистите и да се види една по-широка палитра на кадрите на АБВ.

– Ще имате ли кандидат за кмет на Пловдив, или ще бъдете в коалиция с БСП?

– Не мога да коментирам този въпрос без да съм чул мнението на самата организация. Редно е да се чуят всички предложение и след това да има обсъждане в градската организация. Едва тогава можем да заявим позицията си. Аз вече казах, че е възможно участие в по-широки коалиции и формати, но все пак партиите, с които общуваме на местно ниво, не могат да са тези, с които враждуваме на национално. Не приемам тази позиция – ние долу си взаимодействаме, а вие горе си водете битките. Това не нашата нагласа за правене на политика.

 

1 коментар

  1. Тоя престъник е толкова скучен, че даже не става и за коментар. Но все пак има едни 80 мил. в КТБ-то, дето не знам кога някой джурналист най-накрая ще го пита за тях. Вие от Плотиката що не го питате, или нямате толкова акълец, М ? 🙂

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here