С пълно фиаско за организаторите й завърши извънредната общинска сесия, която беше свикана от 21 съветници  да разгледа дейността на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и да освободи артистичния директор Светлана Куюмджиева. За провала призна и един от подписалите се са извънредна сесия – Слави Георгиев. Съветникът от НФСБ каза, че го е срам, тъй като една инициатива на съветниците се е превърнала в евтина пиар акция на няколко от тях.“Не направихме нищо значимо днес, а само една говорилня. Това е защото не си говорим, не сме заедно“, обърна се той към парньорите  от ВМРО, които се заиграха със „Съюз за Пловдив“ на Каназирева , дадоха пресконференция по въпроса преди сесията и загърбиха НФСБ. „Когато искаме оставки, предлагаме ли други хора на тяхното място, нищо не направихме“, скастри коалиционните си партньори Георгиев.

Съветниците се озоваха в абсурдната ситуация да искат оставката на артистичния директор на Фондацията без да имат това пълномощие.  После преформулираха  решението си  да задължат управителния съвет да свали от поста Светлана Куюмджиева. Искането беше отхвърлено с 16 гласа”за”, 8 “против” и 14 “въздържал се”.

В хода на дебата Дани Каназирева  предложи смяна на шефа на Управителния съвет Иван Тотев. И това предложение беше отхвърлено със 17 гласа “за”, 21 “против” и 4 “въздържал се”. Слави Георгиев  предложи да се гласува оставката на целия управителен съвет, но и той оцеля с 16 гласа “за”, 21 “против” и 5 “въздържал се”.

„Аз съм раздразнен от това, което се случва в моя град! Спрете се, вредим на всички, вредим на града си. “Истината е, че съм много раздразнен за начина, по който всичко се случва –  дни преди редовната сесия се свиква извънредна, която се превърна в една говорилня, от която никой не може да излезе чист”, заяви кметът Иван Тотевпред съветниците. „Можете да си говорите колкото искате, но няма да позволя намеса в културното съдържание на Фондацията, защото ситуацията заприличва на политическо предизборно дежавю“, коментира  Тотев, след като чу някои критики към проектите от страна на БСП и ВМРО.”Не, Светлана Куюмджиева не бива да бъде свалена. А днешната сесия е безсмислена. Работата на артистичния директор е да направлява подбора на проекти, което вече е станало. Така че  Светлана Куюмджиева си е свършила работата.”А от тук нататък тя има вече административни функции – да направлява как да се случат тези проекти. Но това не е работа по съдържанието. Безсмислена е оставката й. Ще дойде друг човек на нейно място, който ще работи с проектите на Светлана”, коментира още Тотев.

Попитан дали не е странно, че от началото на 2019-а и Европейска столица на културата Пловдив влиза в скандал след скандал, кметът заяви, че хората не се интересуват от сесиите.”Те оценяват събитията. За мен бе гордост да съм до германския президент, с който видяхме изложбата за Берлинската стена, например”,  каза Тотев.

По време на дебата той призна, че още преди две години е искал да смени Куюмджиева, но е потиснал егото си, за да се случат нещата колкото може по-добре. Наложи се кметът да се извинява на съветниците заради по-острия си език към тях

За финал зам.- председателят на ОбС Камен Шишманов дръпна реч за хомосексуализма с исторически препратки и за вредата от Светлана Куюмджиева. Шишманов напомни една от причините за исканата оставка – проект на фондация ГЛАС, финансиран от  „Пловдив 2019“, който предвижда изложба за гейпрайдовете на Балканите. Шишманов беше възмотен и от интервю на Куюмджиева в „Гардиън“, в което се твърди за хобофобски скандал в Европейска столица на културата, предизвикан от ВМРО и БСП. „След това интервю тя трябва да си подаде оставката, а не да я искаме“, категоричен беше Шишманов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here