Най-високо продължава да е доверието към ген. Мутафчийски – 66%. 70% от българите са убедени, че държавата е действала навреме, без да закъснее за мерките. 52% от хората у нас одобряват действията на правителството в битката с коронавируса.

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. Това са част от изводите от национално представително проучване на изследователски център “Тренд” , проведено от 1 до 5 април 2020 г. 73% от българите одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% са на противоположното мнение. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението – 47% на 35%. В проучването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата.

66% посочват, че имат положително отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно. Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно. Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно. Отчита се сравнително по-високи нива на неразпознаваемост към тези лица. Томислав Дончев е с положително отношение от 33% и с отрицателно 27%. Кирил Ананиев и Владислав Горанов са с по-високи дялове на отрицателно отношение за сметка на положителното. Корнелия Нинова е с 51% отрицателно отношение и със 17% положително. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here