Това, което се случи с оставките на министрите на икономиката, на финансите и на вътрешните работи, е доста емблематично и трябва да бъде анализирано в ключа на онази неподражаема политическа изобретателност, която винаги компенсира натрупаните академични знания в политиката. На пръв поглед премиерът иска оставките на най-близките си министри, които изтъркаха задните седалки на прекрасния му джип. Става дума за оставките на финансовия министър, който се свързва с влизането в чакалнята за еврозоната, ако това може да се нарече успех, както и на стратегическия министър на икономиката.

Претекстът за оставките на тримата министри е предполагаемата им връзка с Делян Пеевски, но той не звучи убедително. Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно, както гласи клишето. Предстои обаче вот на недоверие, който няма да свали правителството на Бойко Борисов по естествен парламентарно-конституционен път най-вероятно. Обединените патриоти ще искат да излязат с достойнството на лоялен партньор. В същото време имаше призиви Бойко Борисов да поиска вот на доверие. Ако тези тримата подадат оставки, трябва да бъдат гласувани и на тяхно място да бъдат избрани нови титуляри. Изборът в тези сфери е приравним на вот на доверие на кабинета Борисов. Това би било едно от малкото рационални действия. 

Каква картина обаче се очертава. Бойко Борисов става за пореден път жертва на смесица от екстремистко-популистки и социалистическо-комунистически интереси. Тази колоритна амалгама може да се обясни много лесно. Тя сваля неговия кабинет и придобива ореол. Отивайки си, това правителство ще изглежда като жертва и като морален победител. Като жертва обаче кабинетът няма как да поема цялата отговорност, която ще падне върху евентуално служебно правителство. То трябва да се изправи срещу санкциите на САЩ за газовите ни проекти, свързани с Русия. Новото правителство трябва да отговаря и на въпроса какво стана с инвестициите и с обещанията, че всичко във Вашингтон е договорено. 

В сутрешните предавания участват хора от ГЕРБ и БСП. „Столетницата“ беше легитимирана чрез телевизионните предавания като основен говорител и идеолог на протеста. Протестът трябва да изгони всички представители на БСП, при това с ритници, за да не се дава повод, че той е свързан с левицата. Уважаеми граждани, изгонете социалистите с ритни, за да може, ако някой иска да ви вярва, да повярва, че нямате нищо общо с тях. 

Георги Коритаров, “Свободна зона”, телевизия “Европа”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here