Парламентът започва да се чисти от проруските партии и това не е лошо, напротив. Валери Симеонов дори се чувствал доста комфортно в отсъствието на БСП. „Работи ли парламентът – работи, приема ли закони – приема, е?, пита Симеонов , къде е проблемът. Няма проблем. Според други отсъствието на партии от Народното събрание копрометира парламентаризма. И така да е, но те първо компрометираха себе си.

След Валери Жаблянов, Крум Зарков, Александър Симов, Иво Христов – отявлени руски подводници у нас, водени от Корнелия Нинова, напусна парламента и Веселин Марешки със своята „Воля“ – логичен край за еволюцията на този зевзек.

Окрилен от влизането на „Воля“ в парламента, Марешки ясно заяви позицията си: „ГЕРБ, ДПС и Воля – те са евроатлантически ориентирани, това е европейският вариант“.

Година по-късно след среща с Марин Льо Пен изтърси ни ни в клин, ни в ръкав: „Ще инициираме референдум за излизането на България от НАТО“. Марешки се превърнал в крайно десен националист, от неговата евроатлантическа ориентация  нямаше и помен – не ще ни ГЕРБ, ни ДПС.

Крайно десният вече политик направи и геополитическо изказване : „Нас вместо да ни направят мост към Русия и Изтока, ни правят преграда към тях“. Марешки вече беше харесал много и Путин.

За разлика от БСП, която колективно хвана гората  и в землянките обсъжда стратегията за въоръжена борба, Марешки намери друг повод да се измъкне от Народното събрание: Да върнем управлението към важните точки, а не на дневен ред в държавата основната тема да бъде кой ще води листите на Обединените патриоти на евроизборите.  Искаме да се обсъждат проблемите с безработицата и бедността, а не патриотите да ни заливат с дребнотемията си, коментира Марешки.

И така тези, на които им се изкривиха вратовете да гледам към Москва, опразниха парламентарните банки. Но един остана. Той изглежда по-хитър и оцелява, като не прави аматьорските изпълнения на Марешки. Сидеров хем държи високо кремълския байряк, хем подкрепя и правителството. Въпросът е докога него ще изтърпят, а не той партньорите си. Но едно е сигурно – не е толкова луд да скочи в пропастта. Когато трябва да скача, ще му кажат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here