Пет вида дънни акули, три вида скатове, пет вида морени, както и колекция от най-отровните видове в света – риба жаба, морски скорпион, морски гоблин. Това са обитателите на новите аквариуми с морска вода в Природонаучният музей в Пловдив, който става все по-привлекателен за посетителите .

“Поддържането на морски аквариум във вътрешността на страната е трудно, но пък е доста атрактивно. Доказват го ежедневните посещения от цялата страна не само от региона”, заяви Огнян Тодоров, директор на музея.

Кметът Иван Тотев и заместник-кмета Александър Държиков разгледаха новите попълнения  – общо 47 са най-атрактивните видове соленоводни риби и около 216 сладководни. Колекцията е разнообразена и с безгръбначни, октоподи, сепии.

До дни в специалните аквариуми разнообразието от риби ще бъде увеличено с още 4 вида от най-отровните на Планетата. Заради добрите условия, в които се отглеждат, ще бъдат изградени и още два 10-тонни аквариума. Единият от тях ще е само с акули и скатове, а другият с есетри.

Продължава и изграждането на електронни интерактивни модули, чрез които всеки посетител, заставайки пред някой от тях, ще може да се запознае с повече информация за конкретен вид животно – местообитание, разпространение, хранене, колко голямо става, къде живее. Природонаучният музей предлага и интерактивен безплатен гид – мобилно приложение.

В плановете на ръководството на музея е и обновяване на мултимедията в Планетариума и изображенията ще бъдат 4К, с лазерна система.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here