За ГЕРБ- СДС на предстоящите Евроизбори биха гласували – 34,4%, за БСП – 33,5%; за ДПС – 13,7%; за “Воля” – 4,7%; за ВМРО-БНД 4,4% и за “Атака” – 3,8%. Това показва проучване на агенция “Сова Харис”. 14% пък не знаят кого биха задраскали в бюлетината. Изследването е направено в периода 8-13 май.

В последното изследване, малко над 47%, заявяват че със сигурност ще гласуват и са сигурни в избора си, спрямо избирателните списъци биха гласували около 40%. На предишните избори за ЕП в България са гласували 33% спрямо избирателните списъци. Социологическите изследвания отразяват мнението на реалните гласоподаватели в страната. Избирателните списъци включват и около 1 милион български граждани, пребиваващи в чужбина.

29,9% определят ГЕРБ като най-добър защитник на интересите на България в ЕП, 21,8% виждат в тази роля БСП, а 29,2% не могат да преценят. Относно това, дали националистическите движения в Европа ще допринесат за правилна посока за развитие на ЕС: 42,4% не са съгласни, 23,8% смятат че е възможно, а 33,8% не могат да преценят.

Според данните, по-ниска избирателна активност ще облагодетелства партии, при които се наблюдава по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти – БСП и ДПС. По-висока избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия – в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.


Кръвното винаги ще бъде 120/80. Най-важното нещо сутрин е да не забравяме…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here