“Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център. Отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред”, заяви Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”, на церемонията , на която посланици от 19 държави  отправиха своите послания и пожелания за общото ни бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение и единство. Нанси Шилър отправи и първото послание –  цитат на думите на Васил Левски  “Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност”. Тези думи са написани от Левски до Любен Каравелов на 25 юли 1872 година.

Посланиците  и кметът на Пловдив  Иван Тотев почистиха с четки една от емблематичните мозайки на Епископската базилика на Филипопол. Градена камъче по камъче и ръка за ръка, Епископската базилика на Филипопол ще отвори врати през септември тази година след стотици години на почти непрекъснато съществуване. А в България, когато се гради една сграда и строежът стигне до билото на покрива, се прави т.нар. викане, при което се отправят благодарности и благопожелания. Подобен обичай има и в много други страни по света. Именно заради този обичай в Пловдив се състоя отправянето на пожелания.

Послания отправиха още посланиците на Австрия, на Великобритания, на САЩ, на Албания и други. Плоча с думите на Левски ще бъде монтирана на една от стените на базиликата, когато тя бъде завършена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here