Колкото и да са спорни резултатите от проучването на пловдивската агенция „Неохрон“, представени днес, положението на кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров съвсем не е розово. Социолозите дават преднина на Зико, но тя е толкова малка, че е в зоната на статистическата грешка.

Димитров води с подкрепа от 26 процента срещу 21-24 на преследвача му Славчо Атанасов. Ако Зико победи на първи тур само с толкова малка разлика, балатожът е с предизвестен край, тъй като на втори тур към Славчо традиционно ще отидат гласовете на БСП и „Съюз за Пловдив“ на Каназирева.

За сравнение – през 2015 година Иван Тотев победи на първи тур с 39,55% срещу 21,12% за Славчо Атанасов.  На балотажа с мощната подкрепа на Реформаторския блок, чийто кандидат бе Здравко Димитров, на „Съюз на Пловдив“ и БСП, Атанасов  беше пред прага на сензационна победа.

Ако и този път на балотажа вотът е анти ГЕРБ, на Димитров му трябва доста солидна преднина на първи тур, каквото в този момент не се вижда. Той трябва драстично да увеличи подкрепата си в хода на предизборната кампания  или между двата тура да раздаде толкова обещания на загубилите, които едва ли би изпълнил.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here