0b17fa2b8d6f568553a92035ea16920f
Здравко Димитров излезе на сцената за гладиатори със самочувствието на Кърт Ръсел. Няма изненада в поведението му. Бихме се изненадали, ако изскочи тайно от някой шубрак. Но той е бил районен кмет, областен управител и виден представител на ГЕРБ. Шумната поява на подиума му отива напълно.

Дотук всичко е добре. Но следва същинското политическо пропадане точно поради тази причина – че не е бил анонимен партиен кадър, напротив – виден кадър. Сега Здравко ще направи всичко възможно да обясни защо прави тази втора крачка, макар че е много трудно в неговата ситуация. За първата е по-лесно. Нарушеният баланс в областната структура и лидерската позиция на Методи Андреев са ударили по егото на Зико. Като човек, който харесва първата позиция, преместването надолу в класирането е все едно да изпаднеш от групата. Спортистът Димитров знае какво е да гледаш първото място отдалеч.

На политически език, обаче, случилото се има ясно определение – загуба на политическо доверие. Тук не се водят сантиментални спорове дали си прав или не – загубил си доверието. Вероятно има сериозни причини за това, които един ден партийните функционери ще разкрият.

И сега на преден план излиза моралът, който в политиката няма никаква стойност. По тази причина всеки партиен маргинал може да направи каквото си пожелае, без да му пука от нищо. Обикновено прави политическа грешка.

Поведението на Здравко Димитров е класически пример за политическа грешка – излизаш на битка срущу силен кандидат на собствената си партия и смяташ, че аплодисментите са за теб. Тя може да прави и с мълчаливото съдействие на партията. Може да е плод на индивидуален инстикт за политическо самоубийство, но е нищо повече от грешка.

Сега предстои най-важното. Как грешката да бъде представена като политическо възраждане. Ако приемем, че Здравко иска да бъде кмет и нищо друго, споровете са излишни. Защото мотивите му изглеждат толкова странни, колкото и неистовото му желание да си направи политическо харакири. Инициативният му комитет представи седем точки, около които ще се разработи изборната му програма. Но те са и в програмата на общинския шеф на пазарите- прозрачно управлениe , допитване до гилдиите и други алабализми. Зико не може да е толкова несериозен.

Личните отношения между Иван Тотев и Здравко Димитров не са от значение за партия като ГЕРБ. Това е важно да се знае, когато правиш политическа грешка. Освен това нямаш и голям избор пред себе си – събираш отпаднали, или отхвърлени от партийните редици другари и правиш един „Б“ отбор.

Това, всъщност, е голямата изненада – Здравко Димитров с „Б“ отбор на изборите. Затова дължи обяснение защо го прави. Освен ако не умира от желание да се превърне в политически маргинал.

1 коментар

  1. Виждам баскет цъка човека. Дано и в общината да ги върти така, като пумпали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here