„Целта на програмата “Европейска столица на културата” е да провокира стереотипното отношение към функциите и характера на изкуството, местата, където се появява, както и хората, които го създават“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев при представянето на града в Международната годишна среща (LuBeC), посветена на развитието и познаването на културното наследство – технологии и туризъм, в италианския град Лука. Тя се организира всяка година от Министерството на културното наследство и туризма, Министерството на икономическото развитие и Министерството на външните работи на Италия.

Община Пловдив бе поканена за първи път, а на форума участие са взели още представители от Палермо, Парма , Матера и много неправителствени организации с културна насоченост.

„Инициативата Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ има за цел да увеличи автентичността на културните събития в града, да намери начин за публиката и най-вече да постигне състояние, което може да бъде събрано просто и ясно в мотото “ЗАЕДНО”, посочи в презентацията, с която Иван Тотев представи Пловдив.

Културните иновации, дигитализацията и теми, свързани с индустрията и европейското културно наследство бяха от основните въпроси, разисквани по време на дискусията.

„Имаме събития с многобройни и цветни аудитории и участници, за да подчертаем високите амплитуди в календара, фестивалите, големите шоу програми, както и малки събития като театър за един зрител“, посочи още кметът при представянето на Пловдив.

Развитието на творческия квартал „Капана“ през последните години, основните събития за 2019, мястото на тютюневия град, кино Космос, богатото и уникално културно наследство, доброто развитие на икономиката също намериха място в презентацията на тема: „Да бъдеш столица на културата – включване, иновации, предприемачество“.

Заедно с изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и заместник-кмета по култура Александър Държиков са обсъждани и събития, които да бъдат организирани в партньорство с община Парма.

Форумът в град Лука бе организиран и във връзка с Европейската година на културното наследство, която се отбелязва през 2018.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here