Пловдив отваря Източната си порта

Пловдив е решен да отвори Източната порта в целия й блясък, след като общината влезе във владение на държавния до скоро имот. Портата ще стане атрактивен елемент от туристическия маршрут. Днес започнаха разкопките,  ръководени от Мая Мартинова.

 

През следващите 2 месеца трябва да се разкрие най-ценната част от комплекса -колоните на портата. Разкрита е старта римска улица -бивша основна входна артерия на Филипопол в началото на първото хилядолетие, която се е използвала за вход от римските императори. Досега са разкрити многобройни паметници от I до V век, показани в Археологическите музеи в Пловдив и София.

Идеята е през пролетта на следващата година Пловдив да има готов проект и да кандидатства по оперативна програма  за финансиране от около 8-9 милиона лева, разкри кметът Иван Тотев. Освен разкопките в обхвата на работа се включва работа по изграждане на чисто нов информационен център. Той ще се обособи в къща край обекта,  специално закупена от Общината. Целта е тя да стане голям център с красива тераса към портата.
Има вероятност да се работи и в обхвата на тротоара и улицата край портата, което във времето ще наложи въвеждане на нова организация на движението там.

Източната порта на Филипопол е една от трите открити входно-изходни артерии на античен  Пловдив. През нея се е осъществявала основната връзка между Филипопол и Византион. Предполага се, че тя е изградена през II век по времето на император Адриан и и е основно реконструирана през IV век. Комплексът около портата е открит и разкопан през 70-те години на ХХ век. Руините ѝ лежат в североизточното подножие на пловдивското трихълмие.