Пловдив ще посрещне над 300 експерти по консервация на мозайки на голяма международна научна конференция през 2020г. Светилата в тази област си дават среща под тепетата за XIV международна конференция-триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки, като България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие. Кметът Иван Тотев и Гайл де Гишен – почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM, подписаха меморандум за сътрудничество в общината днес. Пловдив е привлечен от специалистите от мозайките в Малката и Епископскита базилики и кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО с тези обекти.

“Пловдив поема щафетата по домакинството на научната конференция от Барселона. Меморандумът за сътрудничество вече е приет от общинския съвет. Събитието през 2020г. кореспондира с желанието ни да популяризираме мозайките на Пловдив и съвпада с времевия график за кандидатстването ни за ЮНЕСКО, като смятаме, че ще е ключово в този процес. Имаме воля и ангажимент да поддържаме своите мозайки. Още от днес започваме оперативната работа по организирането на конференцията. Ще осигурим всичко необходимо за провеждането й”, обясни кметът Иван Тотев.

“Когато ги пратим в музея, убиваме и мозайките, и самия обект. Без тях той става безсмислен. Целта е да запазим мозайките на местата, на които са открити. Точно това, което правите тук с базиликите си. Може би затова Пловдив прояви интерес към нашата организация и ни покани, а ние приехме поканата да гостуваме тук през 2020г. В рамките на една седмица ще правим научно изследване, което ще публикуваме в специално издание, с каквото излиза всяка една наша конференция, обясни  Гайл де Гишен и подари на кмета Иван Тотев последния том, изготвен след форума в Барселона, в който присъстват и пловдивските мозайки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here