Екипът на ФИСА, който инспектираше подготовката на световното първенство и организаторите – в една лодка.

Екип на Международната федерация по гребане (FISA) извърши последна инспекция в Пловдив преди Световното първенство по гребане за мъже и жени (8- 16 септември ).

Градът и гребният канал са готови за най-голямото състезание, констатираха представителите на Световната централа. В Пловдив се очакват близо 2400 състезатели, треньори и щабове, половината от които вече са подали своите заявки. Окончателните състави на отборите, включително и на българския, ще станат ясни след края на предстоящото Европейско първенство за мъже и жени от 2 до 5 август в Глазгоу. Изчисленият от подобни събития икономически ефект за градовете домакини се равнява на около 10 милиона долара.

„В Пловдив ще дойдат много състезатели от цял свят и трябва да сме уверени, че всички ще имат добри условия за тренировки, състезания и възстановяване. За първи път ще участват параспортисти, за които ще се наложат допълнителни грижи. Това са сериозни логистични задачи, но ние познаваме успешния досегашен опит на организационния комитет, видяхме усилията, които се полагат за сегашното първенство и вече сме убедени, че то ще бъде много успешно“, заяви Камерън Алън, мениджър на FISA.

Председателят на Организационния комитет на първенството Иван Попов благодари на инспекторите от  FISA за добрата съвместна работа.

„От 18 години Пловдив мечтае за това суперсъстезание. Не виждам причини да не получим отново най-висока оценка за работата си. Уверен съм, че пак ще имаме и отлични спортни резултати на най-бързата вода в света – тази на гребния канал в Пловдив“, каза Попов.

За първи път над гребния канал ще лети и ще предава телевизионен сигнал от състезанието дронът на Световната федерация по гребане.

„За нас отразяването на Световното първенство по гребане ще бъде възможност да покажем Пловдив на широката телевизионна аудитория и да промотираме, че през 2019 година ставаме европейска столица на културата. Ще се възползваме от посещението на президента на МОК Томас Бах, за да направим символична първа копка на втория гребен канал. Новото съоръжение ще е с площ 105 декара, ще бъдат залесени над 650 декара нова гора и бъде построено над 35 декара изкуствено езеро с гнезда за птици. Планира се изграждането да започне през 2019 година и да приключи през 2020 година“, заяви заместник-кметът на Георги Титюков.

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here