Русия води политика, целяща да подкопае Европейския съюз отвътре, каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник  “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Това се случва и чрез подкрепата на ултранационалистически партии или движения.

Плевнелиев твърди, че Русия опитва да постигне на базата на нова идеологическа платформа същата цел, която някога е искал да постигне и Съветският съюз – “отслабването на Европа и разпространяването на съмнения в ценностите на демокрацията и правовата държава”.

Българският президент разкри , че има доста индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България. Плевнелиев допълва, че когато още преди няколко години е предупреждавал за руската политика, чиято цел е систематично да насърчава в интернет отхвърлянето на европейските ценности, някои политици са определяли неговите предупреждения за преувеличени. “Днес обаче за никого не е тайна, че тази политика е организирана и провеждана с ясната цел да бъде дестабилизиран ЕС”, казва президентът.

Руската пропаганда трябва да бъде разобличавана, като на хората им се обяснява  какво се случва и какво цели хибридната руска война, смята Росен Плевнелиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here