%e2%84%96-1_40

И между двата тура  българският избирател не вярва, че печката е много гореща и държи да се увери лично, като я пипне.  Инати се и не му пука от болката, която си причинява . Това е вечният български  избор – докато не се опарим, акълът идва трудно. Твърде е вероятно  в неделя  да  пипнем  нагорещена печка  за пореден път.

Каква е ситуацията преди да сложим ръката на въглените.

Бойко Борисов обеща да подаде оставка при лош резултат на първия тур, но му се стори добър – първа политическа сила , макар и победена от инициативен комитет,  и отложи зрелищната акция за тази неделя, ако резултатът наистина не е добър. Но има вид на човек, който не вярва, че ще е премиер още няколко дни.

Меглена Кунева  обеща да се махне  от управлението, ако Трайчо Трайков не събере поне толкова гласа, колкото реформаторите на последните парламентарни избори – 239 000. Събра 211 000, но Кунева  не спомена нищо за оттеглянето си. И тя сигурно  чака втори тур – колективната оставка вероятно не боли толкова, колкото личната – за нея се иска дупе.

Патриотите се чудят какво да правят със своите близо 15 процента  – хем ги сърби,хем  ги боли. Как така оставка  на правителството, нали го подкрепят. Затова си траят с оставката, но избирателите им са толкова  патриотично настроени, колкото и леви. Затова е вероятно да дадат гласа си за Румен Радев. Тогава 15-те процента на патриотите  отиват в кофата за боклук.

Кой знае защо левите сили  и у нас приветстват  победата на  Доналд Тръмп.  80 процента от неговото предизборно говорене няма да се случи, тъй като не са го избрали за президент на Патагония, а на САЩ. Избирателите му ще разберат това по-късно, както и всички останали.

Румен Радев, БСП и ДПС  говорят, че българинът иска промяна и те щели да  му я поднесат на тепсия. Вероятно имат предвид промяната, при която премиерът се измъква от тайни  изходи, а депутатите стоят заключени и чакат да ги извози бял автобус. Изглежда за това е достатъчно само да затвориш демонстративно кориците на „Винету“ и да покажеш, че си по-умен от другите, както направи в един от своите клипове  генерал Радев.

Радан Кънев най-после  се показа  куражлия  и обяви, че напуска Реформаторския блок, сякаш ДСБ не е в него вече една година. Може и да е чул облекчителната въздишка на доскорошните му партньори в блока.

Какво да прави с гласовете  за него се чуди и Марешки. Настървено атакува политическия елит  с огромното желание да запази подкрепата си и за парламентарните избори, където пазарните му послания  ще вържат още повече хора в потребителската му кошница.

Референдумът  е като мехлем за ГЕРБ и БСП, които вече си хвърлят шапките от радост  и дори  дадоха  клетва, че ще работят да претворят идеите му в дела. Да си разделят парламента  двете най-силни формации не са мечтали и в сънищата си. Сега народът ги упълномощи  да го направят без никакви угризения.

При това положение Бойко Борисов трябва да обяви предсрочни  избори дори и Цацка Цачева да бие в неделя. Защото има факти, които се нуждаят от повече доказателства – че гласовете за Цецка Цачева не са гласовете, които може да получи ГЕРБ, че гласовете за Румен Радев не са гласове само за БСП. Трябва да се провери реалната сила на националистическия вот. Трябва да стане ясно, че ДПС  отива към периферията на българската политика.  Трябва да стане ясно и  има ли  критична маса десни избиратели, или е излишно да мрънкаме, че изборът на Румен Радев щял да ни тласне на майната си.

Всичко това трябва да бъде доказано  сега. Защото петата руска колона е готова с познатия сценарии –  камъни по парламента, две пукнати глави и оставка по принуда с мотива, че не може да гледаме кръв по асфалта. Толкова ще е късно, че не можем да си представим колко.

Освен това е крайно време българинът да разбере, че не бива да пипа печката, когато  очевидно е гореща до червено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here