Колекцията от 5 медала е посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и претворява в сребро емблематичните културно-исторически и архитектурни забележителности на Пловдив. Тя се реализира от Булминт Холдинг в партньорство с Фондация Пловдив 2019. На аверсите (лицата) на медалите са изобразени с детайлни гравюри на символни за града под тепетата обекти – Античния театър, Римския стадион, Хисар капия, Капана. Последният пети медал, който беше представен само преди дни, е композиция от изображения, обединяващи три различни епохи от историята на Пловдив. На реверса (гърба) на всеки медал е поставено логото на ЕСК 2019. Пълната колекция вече е налична и може да бъде закупена от онлайн магазина на производителя – www.bulmint.com.

Последният медал – “Пловдив – Древен и Вечен” се явява завършващ за колекцията. Едната половина представя Античния театър. Погледът отгоре разкрива мащабността на този забележителен древен строеж. В другата половина е пресъздадена портата „Хисар Капия“. В тази част от Възрожденски Пловдив по уникален начин са вградени една в друга средновековната крепост и заобикалящите я къщи във възрожденски стил. Между двете половини във вертикала е изписан „Пловдив“ с блестящ гланц, за да разграничи двата архитектурни ансамбъла. Мотивите, представени в монетата са подбрани така, че да се свържат в една художествена композиция три различни епохи и три различни архитектурни стила. Това историческо наслагване прави Пловдив единствен по рода си. Текстът „Древен и вечен“  е свързана смислово с вертикалният надпис „Пловдив“ и обобщава цялата композиция само в две думи.

Художественият проект на медала е дело на е Иван Тодоров от студио „Ивел Арт”. За създаването на медала са използвани най-съвременни технологии в монетосеченето в световен мащаб. За това свидетелстват изключително детайлният релеф и мат-гланцов завършек, характерен единствено за монетите и медалите във висше proof качество. Медалът “Пловдив – Древен и Вечен” е отсечен от чисто сребро, проба 999/1000 с диаметър 45 мм и тегло 1 унция (31,1 г).

Колекцията се предлага в луксозна дървена кутия, придружена със сертификат за автентичност. По този начин тя е чудесен коледен или новогодишен подарък не само за всеки колекционер и ценител, но и за онези, които се чувстват част от инициативата #Заедно, и искат да запазят един невероятен спомен от Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Сребърната колекция #Заедно може да се закупи онлайн от сайта на компанията www.bulmint.com.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here