Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив от предвидените в концесията и то в по-кратки срокове, стана ясно по време на днешната среща между министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на концесионера – “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест” В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта е в размер на 79 083 000 евро в срок от 35 години. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор.

Китайските инвеститори запознаха министър Московски с плановете за развитие на летището. Те изразиха намерение да го превърнат в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелската компания “Израел аероспейс индъстрис“ вече са проявили интерес да оперират базата.

Министърът увери представителите на “Хайнан”, че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при гара Крумово. Дължината на трасето, което е необходимо да бъде изградено, е 4-5 км, като е възможно строителните дейности да започнат още следващата година. Министърът пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с АМ “Тракия“ и АМ “Марица“. За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по плана “Юнкер“.

Сериозните инвестиции от страна на концесонера ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.

Ивайло Московски изтъкна, че това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. Представителите на “Хайнан” увериха, че ще проучат възможностите да съдействат за привличането и на други китайски компании, които да инвестират в България. Московски покани ръководството на “Хайнан” да участва в бизнес форумите, които ще бъдат организирани по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София.

Представителите на Хайнан благодариха на министър и на българското правителство за сериозното отношение и ангажираност за развитието на летище Пловдив, както и за подкрепата. HNA Group (“Хайнан Груп”) към момента разполага с приблизително 5 милиарда активи, над милиарда приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. “Хайнан Груп” управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.

Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. За всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

1 коментар

  1. СБирщина булгаристанци с IQ около 60 им обясняват някакви китайски комуняги нещо си…. Трагедия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here