Президентът Румен Радев губи 5 пункта одобрение за три месеца, според резултатите на агенция „Алфа Рисърч” от обобщаващо проучване за 2018 г. За първи път от встъпването в длъжност на президента, положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50% (47% одобрение срещу 17% неодобрение). Намалява категоричната подкрепа от широки социални групи, на която се радваше в първите две години от своя мандат. Симпатизантите на БСП и ДПС твърдо подкрепят президента.

Стабилно зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ, докато намалелите симпатизанти на Обединените патриоти имат силно поляризирано отношение към него, в зависимост от това, коя от партиите в малката коалиция подкрепят.

В края на 2018 г. капитал губят почти всички политически играчи – и тези от управляващото мнозинство, и тези от опозицията.

Бойко Борисов остава най-одобряваният лидер на политическа партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32.8% до 30.1%). Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20% (от 22.2% на 19.4%).

В края на декември готовност да гласуват за представители на България в Европарламента заявяват 48.2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи.
По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП. На този етап ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент.

1 коментар

  1. Нагласено е, няма нормален човек който да подкрепя което и да е от тея мафиотски образувания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here