„Кирил e второразрядно съветско ченге и хитрец“. Така  вицепремиерът  Валери Симеонов се изказа за руския митрополит Кирил пред БНТ, възмутен от наглото му поведение на срещата с президента Румен Радев. Не било допустимо духовно лице да вади костите на жертви от отминали сражения и да ги изхвърля от историята. Тези еретични слова на коалиционния партньор жегнаха русофилите Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

“Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е, той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на господ Бог или на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, има вила в Швейцария, часовникът му е 30 000. И той има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент.”Представете си нашия патриарх Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин, да започне да му тропа по масата и да му каже “Ало, ти откъде падна, незнаеш ли Кирил и Методий какви са”, какво ще стане с него. Византийци ли са Кирил и Методий, както неграмотно твърдеше Путин. Че това била византийска азбука. И то с много по-голямо основание ще го направи от колкото този, който претендира в случая, че става въпрос за историческа манипулация”, каза още Симеонов.

“Атака” и ВМРО  веднаха се разграничиха  от нападките и настояха Валери Симеонов  да се извини на Кирил. Позицията им е гласувана на заседание на ПГ на “Обединени патриоти”, като депутатите от НФСБ са излезли от стаята.

„Парламентарната група на ОП се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света“, се посочва в изявлението на групата, чийто председател е Волен Сидеров.

“Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество, патриарха на Руската православна църква – Кирил, който беше приет официално от премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г. от Освобождението”, се посочва в съобщението на Сидеров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here