Оставка и на Тодоров: Не ме превръщайте в етикет

Забъркал скандал в студиото на Нова в петък, днес депутатът Антон Тодоров подаде оставка като народен представител. В молбата за напускане той посочва като мотив нежеланието му една реплика в ефир да се превръща в етикет на ГЕРБ. Тодоров заплаши водещия Виктор Николаев, че неудобните въпроси могат да му изядат хляба. Тодоров обясни по-късно, че думите му са изтълкувани погрешно -е имал предвид, че „шайката на Румен Радев“ може да вгорчи живота на водещия.

Ето и молбата на Антон Тодоров, публикувана в фейсбук страницата му:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПП ГЕРБ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ

НА ПП ГЕРБ

ДО

ПП ГЕРБ – СОФИЯ

ПИСМО

от Антон Динев Тодоров,

народен представител от ПП ГЕРБ от 25 МИР-София

​Уважаеми г-н Борисов,

​Уважаеми членове на ИК на ПП ГЕРБ,

​Уважаеми колеги от ГЕРБ-София,

​Благодаря на всички за гласуваното доверие и възможността да бъда избран за народен представител от листата на ГЕРБ. В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби).

​Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми в ефира на Нова телевизия бяха изтълкувани абсолютно погрешно, въпреки поднесените от мен публично извинения, атаката не само не спира, но и повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство. За това заявявам:

Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си. Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, че няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество.

Заради опитите моята реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за нея, моля да приемете оставката ми като народен представител.

На всички, които ще използват този морален акт, бързам да заявя, че решението е единствено и изцяло мое, съобразено единствено и само със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност. На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, искам да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развитието на партията и нейните политики.

09.10.2017 г.

Един коментар