A_Asenov

Асен Асенов е създател и изпълнителен директор на фондация „Едно”, която реализира поредица събития в Пловдив, а предстоящото е Архитектурната седмица. Бар, плаж с два басейна и сцена на открито е атракцията на брега на река Марица – акцент в програмата на ОNE ARCHITECTURE WEEK.  Поканата е към всички да се присъединят към възобновяването на една забравена пловдивска традиция с идеята лятото в града на тепетата да стане още по-приятно. Стартът беше даден  днес в 18 часа между Пешеходния мост и моста на Панаира. От септември ще има и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции. След като 10 години София беше дом на „Едно”, от 2014 години фондацията се пребазира в Пловдив.

 

– Г-н Асенов, определят ви като един от малкото експерти, що се отнася до културен мениджмънт. Фондацията, която оглавявате, е преобразила не едно градско пространство. Вярвате ли в успеха на проекта за река Марица?

– Това е временен проект, но със същата симулация започнахме „Капана”, а вижте сега как е преобразен кварталът. Темата на тазгодишното издание на Архитектурната седмица е „При-общена река”. Фестивалът ще покаже много изложби по темата, ще покани лектори и ще организира дискусии. Целта е да представим подобни примери с приобщени реки по света. В Берлин има огромен басейн в реката. В Сеул реката е превърната в едно от най-приятните градски пространства. Плажът на Сена пък е постоянно действащ. Пловдив е имал плажове на Марица още след Освобождението. Идеята на тази временна намеса в градска среда, каквато е плажът на Марица, е да провокира, от една страна общинската администрация, а от друга – гражданите и гостите на Пловдив, да потребяват реката. В момента хората обръщат внимание на Марица единствено, докато минават по мостовете.

– Съгласете се, че реката в този си вид съвсем не е примамливо място.

– Да, така е. Успехът на тази акция ще покаже дали са нужни много усилия или не. Екипът на нашата фондация вярва, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му. Плажът на Марица беше една наша мечта, която искахме да реализираме, защото сме виждали много такива проекти по света, и смятаме, че съвсем малко е нужно реката да стане изключително привлекателно място.

– Ще глътне ли сериозни средства реализацията?

– Реализацията на проекта е подкрепена от базирани в Пловдив частни компании – фирма производител на басейни, верига за строителни материали и мебели. Строителна фирма ни предостави 6 тона пясък, за да оформим пространството. Всичко е направено с много приятелски жестове. Фирмата, която изгради бара, също го направи като дарение за проекта. Няма общинско финансиране в първия вид, в който ще се случи проектът – два басейна и джакузи, две места за плаж с шезлонги и чадъри, бар и волейболно игрище. На 6 септември трябва да се реализира втората част на проекта, подкрепен от фондация „Америка за България” – временна сцена в коритото на реката с дървени стълби към нея. Има и много интересен полски проект, подкрепен от Полския културен институт – архитекти предлагат алтернативен начин да се слиза от алеята в коритото на реката с въжета. Фестивалът спечели и холандски проект и той ще се реализира от холандски архитекти. Те ще правят архитектура за животни и птици. Ще оживим мястото с партита, концерти, прожекции на филми, музика на живо, спортни активности. Сутрините предвиждаме йога. Идеята ни е да привлечем различни общности хора, които имат коренно различни интереси и са на различни възрасти. Всичко това е звънче, което звънваме, за да кажем, че на Марица могат да се случват много неща.

– Всичко е чудесно, но само за два месеца.

– Да, това е временен проект, симулация на истинския, какъвто си представяме, че трябва да има на Марица. Но със същия тип симулация започнахме проекта в „Капана”. Тогава също имаше страхотен скептицизъм, а сега е невъзможно да си наемете пространство в квартала. Общината положи сериозни усилия, всички улици вече са пешеходни зони. Подобно нещо може да се случи с реката, но с общи усилия. Бихме искали да предложим на общината да мисли за постоянен проект в реката. Това е възможно с понтонна конструкция, на която да се изгради басейн с олимпийски размери, дървени скари с шезлонги отстрани и мост, който да води до басейна. И това да е публичен общински басейн. Такива проекти има реализирани. Основният проблем на Марица е, че няма фиксирано корито. Това е бъдеща дискусия как да се регулира нивото. Но когато става дума за понтонна конструкция, тя се движи с водата и няма проблем с нивото.

5ea33cb1d81b

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here