“В българската политика няма нищо по-старо от нов десен проект. 
(Първият е създаден, когато Цанков се отделя от либералите, а вторият, а може би третият… – когато либералите се отделят от Стамболов. Общо са около 40 преди ‘44г. …)
Е, на мен ми е само пети, на национално ниво. За местните, не мога да броя до толкова.
И без грам ирония, щастлив съм, че се случи. И се надявам, че ще ми е последният, че – както каза днес Христо – това е само основата, на която най-сетне да изградим нещо здраво и трайно. 
Успех на Демократична България!

Така зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев  отбеляза във Фейсбук учредяването на “Демократична България”.

ДСБ, “Да, България” и партия “Зелените”подписаха днес споразумение за общо явяване на избори. Те са единодушни, че определени сили дърпат България извън ЕС и НАТО, а във властта никой не им противодейства.

“Стабилността доведе до стабилен завой на страната ни към Русия. Поискахте алтернатива, сега заедно да я укрепим и надградим”, заяви при учредяването Мартин Димитров, бивш лидер на СДС.

Обединението ще има двама съпредседатели – лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на “Да, България” Христо Иванов. То ще има и политически съвет, в който са  съпредседателите на “Зелените” Владислав Панев и Борислав Сандов.

„Ставаше дума за сигурността… Трябва системата да бъде коренно променена. Хората да бъдат сигурни за собствеността си, да има механизми за търсене на отговорност на тези, които са пристъпили закона. Разкриването на престъпленията не е задължение на съдебната система, а на изпълнителната власт… Така беше кадрувана цялата система, че хора зависими, не достатъчно грамотни, с купени дипломи се занимават с това да прикриват престъпленията на управляващите. Трябва да противостоим на всички онези, които искат да разрушат демокрацията у нас.  Не ми обяснявайте, че ДС си била отишла, тя управлява България. Аз бях на 30 години, когато започнаха промените. Хората от ДС изобщо не са отишли в пенсия, те сега са в най-силната си позиция, те са тези, които управляват. Бойко Борисов не се притеснява от БСП, той се притеснява единствено от автентичната десница. Затова сме тук, заяви Атанас Атанасов.

“Това обединение е насочено преди всичко към парламентарните избори и към тяхното предизвикване, защото това е инструментът за предизвикване на промените, които ние си поставяме за цел, но разбира се, ние ще се явим заедно и на европейски, и на местни избори”, каза Христо Иванов.

Часове преди  да бъде обявено създаването на “Демократична България” БЗНС на Николай Ненчев, който остана засега извън новата формация, излезе с политическа позиция:

„БЗНС вярва, че само чрез  единство и единодействие на демократичните сили в България може да бъде постигнато благоденствие и устойчиво евроатлантическо развитие. Ние, както в миналото така и днес, приветстваме всяко усилие за обединение на демократичната общност в България и полагаме всички необходими усилия за осъществяването му! 

БЗНС намира близост в политическите програми и позиции на ДСБ, “Да,България”, ПП “Зелените” и ДЕОС,  благодарим за доверието и желанието им да бъдем учредители и част от проекта „Демократична България“. За нас моралът, националният идеал, демократичното начало и вярата в доброто  винаги са били основополагащи принципи. Вярваме, че те могат да се постигнат и да бъдат устойчиви само при пълно зачитане и равнопоставеност между политическите субекти съставляващи новия политически проект.”

БЗНС се обърнал към всички свои организации да разгледат и да се произнесат по проекто-споразумението за учредяване на „Демократична България“.

Опит за присламчване към новата формация правят и хората на Меглена Кунева от ДБГ, които напуснаха Реформаторския блок, но никой не ги кани.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here