Победителят в конкурса "По моста"
Победителят в конкурса “По моста”
Новият мост на Марица ще започва от входа на стадион “Пловдив”, ще преминава през бул. “Копривщица” и ще достига западната страна на стадион “Марица” или кръстовището на бул. “България” за МБАЛ “Пловдив”. Там е предвидено кръгово кръстовище. Съоръжението ще бъде 4-лентово, по две ленти в двете посоки. Предвидени са и платна за пешеходци и велоалеи. Това стана ясно при представянето на техническия проект на съоръжението. Грубите сметки показват, че мостът ще струва около 15 милиона лева.
Мостът ще бъде успореден на жп моста, който също ще минава оттам. Трасето е част от ОП “Транспорт”, която предвижда обновяването и рехабилитацията на жп възел “Пловдив”. В него се включва  повдигане на жп линията от Коматевския възел  през реката до до бул. “Б ългария”. Предвижда  и пробива под Централна гара.
“Новият мост ще дублира този на бул. “Васил Априлов” и ще може да поеме голяма част от трафика, който е с посока “Западен”. През съоръжението “Модър-Царевец” пък ще може да се стига и до “Южен”, раозясни кметът Иван Тотев.
През септември бяха обявени резултатититеот архитектурния пленер “По моста”,
на който бяха отличени три предложения за новия мост над “Марица”.
Проектът за мост, класиран на второ място.
Проектът за мост, класиран на второ място.

 

Новият мост според проект, класиран на тето място.
Новият мост според проект, класиран на трето място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here