Докато хиляди се стекоха в София и Раковски да приветстват папа Франциск, пловдивският митрополит Николай отново се държа неадекватно и изговори поредните глупости за католиците, които преди време обяви за еретици. Той не пощади и самия папаФранциск и го заклейми по време на литургия в пловдивския храм „Свети Георги“.

Поведението на Николай е скандално и то в момент, когато папата целуваше иконата на патриарх Неофит.

„Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него.Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината“, проповядва Николай.

„Този акт бе подготвен твърде отдалеч.Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност.

Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него. Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен“, каза още Николай

За пореден път Николай се изявава като православен талибан. Как ли ще реагира Светия синод, който посрещна с уважение папата в Синодалната палата. Никак, разбира се.Ще продължава да мълчи за поведението на религиозния екстремист Николай  и съвсем да дискредитира православната Църква. Този процес върви отдавна и е необратим.

Синодът, доминиран от ченгета и русофили, едва ли иска да зашлеви през устата разюздания Николай. Твърде вероятно е да обяви приказките му за богоугодни, а Николай да продължи с „богоугодното“ си дело – да разделя вярващите.

Николай демонстрира изумително лицемерие.На срещата в синодалната палата той с мила усмивка прие дар от папата, позира на общата фотография с него, а на следващия ден блесна пред паството си с откровението, че папата чака да посрещне Антихриста.

На молитватаза мир“ на площад „Независимост“ до папа Франциск не седна само православен свещеник. Голям позор за Църквата ни!

А и какво може да се очаква от Светия синод, след като през април 2016 година под диктовката на пловдивския  митрополит Николай  и ловчанския Гавриил Синодът направи важни тълкования в предсъборния документ, с който църквата ни щеше участва на събора на остров Крит по темата “Отношението на Православната църква  с останалия християнски свят”. В документа е записано, че всички християнски деноминации, различни от православието, са ереси и не трябва да бъдат наричани църкви, защото богословски, догматически и канонически е напълно погрешно. Католиците и протестантите са еретици и трябва да се покаят.В документа на Светия синод  има няколко тези , които са смущаващи като съдържание. Например, че “под единение на всички винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата.”

БПЦ видя един истински лидер пред себе си, а не църковен феодал, изтъкан от комплекси, пише колегата Горан Благоев. И още:“ Оттук насетне на синодалния ни клир ще му се наложи да подражава поне мъничко на този пример, ако не иска съвсем да изгуби паството си, което няма да се сеща за пастирите си даже и по празници. Из социалните мрежи все по-настоятелно се поставя въпросът: Има ли нужда Българската църква от Синод, който нищо смислено не е направил за нейното паство?! И е добре, поне този път, висшето църковно ръководство да не провиди в това, типично по сталински, някакъв целенасочен опит за ерозиране на българското православие. Така както те го ерозираха досега, никой друг не го е направил.“

Преди три години и Персеидите се стовариха върху главата на Николай, но това не му помогна – нито на него, нито на Синода да осъзнае в какви каши ги забърква

„Ще се намеся драстично в астрономията, защото тя вече ужасно се намеси в морала, в живота на православните християни в България. Тази нощ младите хора ще лежат по разни поляни, за да гледат звездите и Бог знае какво още ще правят. Това са младежи, които вместо да изучават Бога Господа Исуса Христа, в училище изучават йога, даже на матурата пишат за тази покваряваща гимнастика. Тези млади души имат нужда от спасение, затова забранявам Персеидите! Анатема!”

Така Николай заклейми наблюдаването на метеорния дъжд от звезди на Персеидите. Но Господ отново не чу анатемата на своя объркан служител – в небосвода се виждаха около 100 падащи „звезди” на час. Според пловдивския владика небесното шоу предразполагало към разврат.

Боже, прибери си вересиите!

Карикатура на Христо Комарницки в “Прас Прес”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here