Маската трябва да се носи от болен човек. Когато един здрав човек се движи, той няма да се зарази, успокои пулмологът д-р София Ангелова. Тя отправи и послание към хората да не се страхуват от коронавируса.Единственото, което може да ни опази, е миенето на ръце, категорична е тя.

Коронавирустът е много заразен и затова всеки, който се връща от чужбина, трябва да бъде много точен към лекарите От 100 човека могат 70 да се заразят. 50 от тези болни ще прекарат заболяването като настинка, но те именно ще разпространят заразата. От останалите 20 – една част ще прекарат средно тежко заразата, а другите тежко.

Много от симптомите се преплитат с грипа – висока температура, треска, кашлица, задух. В първите дни нито един с такива симптоми да не се качва в градския транспорт, а да си стои вкъщи, призова д-р Ангелова. До два дни, ако състоянието не се подобри, а се засилва задухът, вече следва приемът им в болнично заведение. Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Винаги е нужно да се разпитва пациентът.

“Нека да мислим позитивно, нека посяваме позитивните семенца“, каза в студиото на БНТ д-р Ангелова и  поясни, че лично тя разчита много на хубавото българско слънце.


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here