image-21031-0-0-Na-27-dekemvri-1872-godina-e-zaloven-Vasil-Levski

 

Все повече гласове се чуват, че на 19 февруари е излишно да да се говори за делото на Левски, тъй като то отдавна има силата  на  Светия дух.  Левски  просто е престанал  да бъде материален образ за българина.  По-удачно е да говорим за предателите му  и за онези, които го пратиха на бесилото.  И за всичко, което  се разигра по онези времена в България , за да бъде неутрализиран  грандиозният замисъл  и  погледът във времето на този българин.  Още спорим  дали поп Кръстьо е истинският му предател. Със сигурност обаче се знаят имената на четирима българи, които са участвали в съдебната комисия и са пратили хладнокръвно и съзнателно на обесване Апостола. Обществото е дало присъдата си към тях, но имената им никога не трябва да се забравят, въпреки, че през  през годините останаха непознати. Това са:: Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята.  След освобождението той се оказва и един от първите дарители, които дават пари, за да се издигне в София паметник на Левски.

В съдебната комисия са включени и първенците на София: Мито Панов Каймакчийски, член на ръководството на българската църковно-училищна община, Хаджи Мануил (Мано) Стоянов, член на софийския меджлис и Петър (Пешо) Тодоров – Желявеца, член на софийския меджлис.

Ето  и  една любопитна версия  на анонимен историк от форумите за бурните времена на  революционната дейност из нашите земи.

Бавно и мъчително, но истината ще излезе. Към предателите на Левски спокойно можем да присъединим и професионалните ни историци, които пишат учебниците ни. Констатацията за горните четирима е вярна. Но цялостната картина на този черен период от историята ни много лесно може да се възстанови и ще видим, че това е бил един доста по-голям план,за унищожаване на вътрешната организация на Левски, който обслужва само една  велика сила,във възможностите на която е и да го организира. Тази велика сила е имала планове да ни “освобождава” и то по особен начин,половинчато, та да може когато  превзема проливите да не и пречим,а след това,и да изчезнем като независима държава. И за неизкушен от историята българин целият план може да бъде възстановен,защото знаем резултата, знаем основните факти,а са известни и основните участници в него. Та, тази велика сила е имала  агентура сред богатите и издигнати българи,а на много от тях е помагала да придобият първоначалното си богатство, на други е давала стипендии в нейни учебни заведения.  На по-посредствените, но буйни и деятелни,тя им е плащала и ги е правила “професионални” революционери, като например Петко Киряков, Димитър Общи и доста други. Всичко това го е правила, както сред емиграцията,така и във вътрешността.

Тази велика сила е следяла всички революционни структури и се е стремяла да внедрява в тях лица и да ги манипулира. За това не е жалила пари. И е постигала значителни успехи. Ударила е на камък обаче при Раковски и Касабов. А директен удар срещу нея е бил Дяконът с неговата вътрешна организация. Първият опит за  нейното подчинение е сливането й с външната организация на Каравелов, който, обаче се оказва не твърде успешен. Тогава тя прибягва да унищожаването й. Не трябва да подценяваме турската власт. Тя е  знаела, а и да не е, граф Игнатиев е правил нужното да й подскаже. При всички случаи турците не са отдавали значение,защото са знаели,че зад организацията на Левски  не стои велика сила и че българите нямат пари. Тогава северната велика сила решава да активизира властите. Могат лесно да бъдат открити хората,чрез които е задействан планът. Каравелов налага неграмотния и своенравен сърбин – Общи, на Левски, при ясно изразено негово нежелание! Тетевенските чорбаджии хаджи Стани Врабевски и Петко Милев,участници в комитета, дават идеята и пари на Общи да нападне пощата,при изричното несъгласие на Левски. След обира, същият Общи, раздава наляво и надясно пари, което говори, че целта му е била провал. След провала,не само,че почва да предава още от началото, но и агитира и другите да го правят.

Каравелов пък, най-главният революционер, от “случайно недоглеждане” допуска  архивът на вътрешната организация да попадне в турците и да стане доказателство в съда. Нали следите до тук случайностите! Самото залавяне в Къкрина е една образцова полицейска операция,при която всеки от участниците има строго определена роля и без всеки един от тях,операцията е могло да не успее. Защото залогът е бил голям – да се залови ръководителят. И забележете – нито един от хората от Ловешкия комитет, които накрая са кореспондирали с Левски и са контактували с него, не са били съдени.Марин Поплуканов и Петър Пъшков са задържани далеч преди това и нямат отношение. Става дума за лицата,които са го подмамили да дойде в Ловеч,като са му писали, че е сигурно, укривали са го и след това са го съпроводили до хана.Главна фигура е поп Кръстю Никифоров.Това е бил най-образованият човек в Ловешкия комитет.Чел е Гьоте, Шилер.Белински,Чернишевски.А Ловешкият комитет до април 1872 г. е бил централен. Не е било възможно Русия да изпусне и да не внедри свой човек в него! Че това е бил Никифоров няма никакво съмнение.Като семинарист в Белград,Кръстю е живял у Ра ковски и е помагал в печтницата.Когато правителството иска да съди Раковски за антируска статия, Кръстю Никифоров поема вината.

Та, този достоен човек, след това е обвинен и осъден по друг случай на 3 години затвор – за това,че е разбил един сандък на Раковски и е крал от него пари. Някой може ли да повярва!Човекът просто е търсил документи,познайте в полза на кого!….

Да се върнем в Ловеч. Пръв е задържан Кръстю Никифоров, но е освободен бързо.След това е задържана Величка Хашнова, сестрата на Поплуканов, но и тя е освободена бързо и е оставена под домашен арест в дома на попа.Останалото всички го знаете –  и за писмата,и т.н.Враждата между Поплуканови и поп Кръстю е била заради това, че най-вероятно той,заедно с каймаканина са склонили Величка, сем.Сиркови, Николчо Цвятков и Христо Латинеца  да извършат предателството. Задържането извън Ловеч е било задължително при такава оперция.Левски е бил решителен и опасен,можело е да пострадат хора,да се измъкне по различни пътища,а не е маловажно да се скрият предателите.Това е било сделка. Тяхната свобода, срещу залавянето.Само поп Кръстю е имал други подбуди,той не ги крие – не вярва в организацията,а се уповава на Русия. Да се поставим на мястото на каймакамина.Ако Левски не бъде съпроводен от някого/Николчо/, той може да хване други пътища. Заптието на Пази мост е пратено за контрол -върнал се е и е казал: “Шефе,тръгнаха,те са”.Ханът е обграден далеч преди полунощ,иначе е можело Левски да излезе по-рано и да го изпуснат.  Двадесет минути преди заптиетата да потропат,ханджията  Христо Цонев – Латинеца, излиза,да търси кон за Левски….В 2 часа през нощта! Както и да е,но нали казахме,че дори и млади полицаи няма да заемат засадата в последния момент.Тогава или Латинеца ще ги види, или те ще го задържат, нали уж не са знаели,кого ще залавят.Той се връща в хана едва след задържането.Освен,че им е казал,че е вътре,той им е посочил и каде да се разположат.Пред съда Левски разказва как е задържан.Чакали са го пред тайния изход и най-едрото заптие го е хванало за ръката.По-нататък кой какво е разказвал, не е от значение.В юридически аспект всички тези са помагачи и укриватели,но никой не е съден. Може да се допълни,че руският консул Найден Геров е получил инструкции от граф Игнатиев на Левски да не се помага. Каравелов пък,още след първите вести за разгрома е писал на Левски да вдига въстание!…..За залавянето е награден само каймакаминът. Комитетските пари са намерени много по-късно,непокътнати в къщата на Поплуканов.Кръстю Никифоров си е купил нова къща след няколко години,но преди освобождението.Това е била сигурно тайната награда от великата сила.Можем само да кажем:”Прощавай,бай Василе!”

Последните думи на Левски  пред бесилото не са записани,но тези на Димитър Общи са записани.Извикал е:”Ах,те ме излъгаха!”Трудно ли е да се досетим,кои са тези “Те”.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Поздраления отново, статията ви напълно съвпада и с моята версия на случилото се….
    А Каравелов е бил най-голямото мекере и нещастник….

  2. Кеф ми е да чета такива материали, версиите навсякъде са различни, но истината… 🙂

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here