Най-многобройните туристи в Пловдив са турски

20 000 души от южната ни съседка са посетили града през отиващата си година, за българите Турция е на второ място като най-предпочитана дестинация

Интересът на турските туристи към България е сериозен, но визите все още са проблем, казва генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

Най-многобройните чуждестранни туристи в Пловдив през отиващата си година са били турски. 20 000 души от южната ни съседка са посетили града под тепетата, сочи статистиката, обобщена от  генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Като цяло страната ни е била притегателен център за  537 000 турски туристи, което ги поставя на пето място сред чужденците, предпочели България.

„Интересът от страна на турските туристи  към България е сериозен, но визите все още са проблем. За Гърция се взима по-лесно шенгенска виза, затова по-голям брой от нашите съграждани избират да прекарат ваканцията си там или да посетят културни и исторически забележителности. Ако още се облекчи визовият режим за България, убеден съм, че ще се изкачим от пето на второ място”, каза Ергани.

Очакванията му са, че за българите Турция ще се превърне в дестинация номер едно след преодоляването на кризата от опита за преврат и проблемите със Сирия. В подкрепа на думите си той посочи визитата на четирима турски министри у нас – на енергетиката, земеделието, митниците и търговията, както и на европейските отношения.

През февруари в Истанбул ще се проведе среща за възможностите за инвестиции на турския бизнес у нас. Подобен форум се състоя и в рамките на Техническия  панаир в Пловдив. Към днешна дата вложенията на турските бизнесмени у нас възлизат на 2.2 млрд. лева, уточни генералният консул. Прогнозите му са, че 2018 година ще е още по-силна, а двустранните българо-турски отношения – още по-успешни и ползотворни.

„Така трябва да е между две съседни държави”, категоричен е Ергани.

Един коментар