Както вече писахме, българските социолози катастрофираха жестоко на Евроизбори 2014. Тяхният провал бяха прогнозите им за резултата на ГЕРБ. Година и половина преди вота те даваха около 17-20 процента за партията на Борисов и толкова за БСП. Накрая на таблото светна 30:18 и социолозите се тръшнахада обясняват, че прогнозите им са нищо повече от моментни снимки, всичко било много динамично и трудно уловимо.

Сега интригата е дали Пловдив ще запази позициите си на град, в който ГЕРБ има най-високо доверие сред избирателите. През май 2014 година ГЕРБ постигна най-добрия си резултат в Пловдив – 41,02% доверие на избирателите. На второ място остана Силистра – 40,72%, на трето 25 МИР в София – 40,33%, на четвърто Габрово с 40,11% за ГЕРБ.

В Пловдив беше и най-драстичната разлика между ГЕРБ и БСП – 41,02% срещу 16,60.

ГЕРБ все още не е направил номинациите си за местните избори, но те ще бъдат повлияни и от резултатите на евровота. Това беше потвърдено и от Цветан Цветанов при гостуването в Пловдив: „ Изпълнителната комисия ще прави номинаците след европейските избори  и те го голяма степен ще зависят от представянето на партийните структури през май“,заяви Цветанов. Така той пряко обвърза резултатите в Пловдив с издигането на Иван Тотев за трети кметски мандат.   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here