Знак за качество на Съвета на Европа получи на официална церемония днес Младежки център Пловдив. Така той става 11-ят център в Европа с международно признание и вторият в България. Отличието бе връчено на зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков от Гордана Бержан – директор на Европейски младежки център в Будапеща.

„През април 2016 година подадохме апликацонна форма към Съвета на Европа, с която заявихме нашето желание да участваме за спечелване и одобряване на Знак за качество. По-късно ни поискаха портфолио за дейностите и през септември 2017 година експертна комисия бе на място, за да направи оценка по 15 критерии. Освен с инфраструктурата, подробно се запознаха с дейностите, които провеждат младежките работници и ромските медиатори”, обясни етапите на процедурата по кандидатстване директорът на центъра Димитрия Тодорова.

Гордана Бержан заяви, че пловдивският център успява да прокара политиките на Европейския съвет успешно и да наложи свой маниер на работа. Според нея успехът му се дължи на постоянството на екипа, който имал невероятен потенциал за развитие. Не на последно място Бержан отчете подкрепата на общината и министерството на образованието, както и привличането на доброволци.

„Работим с пловдивските училища, с младежи от Карлово, Сопот, Хисар, Асеновград, извършваме обучения на тема човешки права, дискриминация, активно гражданство, върховенство на закона. Всички дейности, които се организират от екипа на центъра, са безплатни.Когато каним гост-лектор, той държи да има символична такса”, уточни Тодорова.

През лятото в Младежкия център ще има три спортни занимални с тренировки по волейбол, баскетбол, футбол и борба. Тя е насочена към деца от 7 до 13 години, които ще имат също занимания по изкуства, английски, роботика и ще четат книгите от летния списък. Занималнята отваря врати на 4 юни и продължава до края на август.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here