DSCF6171

Лидерът на ДПС  Лютви Местан обясни в Пловдив, че няма никакъв знак в срещата му с  Бойко Борисов в Момчилград . Двамата откриха вчера пречиствателната станция на града, а после пиха кафе. Местан беше в Пловдив за Националния съвет на младежкото ДПС, който се занимава с две основни теми  – подготовката за местните избори и  връзката между политика и предприемачество. Местан натърти, че това е най-младата партия в страната, а ръководителят на младежкото ДПС Илхан Кючук е един успешен евродепутат. Местан беше придружен от депутатите Джевдет Чакъров и Венцислав Каймаканов

“Аз още от Момчилград предупредих да не се търсят бог знае какви политически знаци, че премиер и един от председателите на партия прерязаха заедно лентата на един много важен обект за Момчилград. Казах го и вчера, повтарям го и днес- диалогът мужду нас, между ДПС и Борисов и ГЕРБ, доколкото въобще го има, е по оста власт-опозиция. Те са основният субект на властта, ние сме една от основните опозиционни партии. И затова в този диалог не бива да се търсят никакви политически знаци- било за прекрояване на власт и бъдещи коалиции. Това би било произволно и самоцелно”, разясни Местан.

“Същевременно обаче застъпваме разбирането, че в една нормална демокрация между властта и опозицията не следва да има Берлински стени. Власт и опозиция трябва да бъдат в диалог, особено по теми от националния интерес , или по теми, които засягат значим обществен интерес. Естествено инвестициите в инфраструктура на общини като Момчилград, в малките общини от Югоизточна България, в общини със смесено население, в които социално-икономическите показатели са по-лоши, са въпроси от сериозен публичен интерес. Вие познавате реалностите в Източните Родопи и знаете, че там условията за живот не са от най-леките- чукари, камениста почва, която може да се отглежда само тютюн. И търсенето на алтернативи са основно по посока на развитието на туризма. А ние не бихме могли да мислим за туризъм без екология и без изградена инфраструктура. И в този смисъл, познавайки профила на ДПС, като една много твърда, решителна партия, но и достатъчно доблестна партия, ние още веднъж ще повторим, че силата на една партия се измерва и в това да признае положителните стъпки и на своите политически опоненти. Аз не мога да си кривя душата и да не призная, че премиерът откликна на молбата на няколко наши кметове за важни инфраструктурни проекти, с които се свързва развитието на общините им. И в този смисъл беше повече от естествено да бъдем заедно там”, каза още Местан.

“България е благословена, че осъществи безкръвен преход, но гражданският мир не е божи дар. Зад него стои ясна политическа воля, в това число и на ДПС. Днес от Пловдив казвам  – които нихилират българския политически мир, водят престъпна политика”, заяви Местан  по повод годишнината от избиването на 8000 мюсюлмани в Сребреница.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here