„Европейските избори за мен ще бъдат тест докъде сме в борбата с дезинформацията онлайн. Обнадеждаващото е, че не чакаме да ни залее поредната кампания, а за първи път социалните мрежи поеха морален ангажимент. Искам да видя отговорност от платформите, кореспондираща с влиянието, което имат днес в обществото”.

Това заяви днес на дискусия за новите технологии и образованието в Пловдив еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел. До края на март всяка от държавите членки своя национална контактна точка за създаване на система за ранно предупреждение. През април ще бъде организирано европейско управление, което да даде реална представа какви са уязвимостите.

„Дизинформацията атакува принципите ни като демократично общество. 83% от европейските граждани смятат, че това е заплаха. Няма рецепта чудо. Вярвам, че свободата на изразяване и правото на достъп до информация са ключови в борбата с фалшивите новини. Трябва да дадем на младите хора, на възрастните инструменти да направят своя собствен информиран избор”, заяви еврокомисарят.

В периода от 18 до 24 март ще бъде организирана Европейска седмица на медийната грамотност.

В рамките на сегашния програмен период ЕК отпуска 6 милиарда евро за високоскоростен интернет. Данните за България показват, че над  80% от градските домакинства са много добре свързани, а в селските райони процентът е 47. Мария Габриел не пропусна да спомене за програмата за безплатен безжичен интернет на обществени места – „WiFi for you”, по която България е на второ място в ЕС, а 54% от всички общини са получили ваучер още на първата покана.

 Според Габриел новите технологии са  шанс да бъде подпомогнато земеделието, а именно производителите да работят пряко с науката и университетите, където е мястото на така наречените агрихъбове, чрез които местната общност ще може да подпомогне развитието на сектора според спецификата на региона. Еврокомисарят заяви, че Пловдив е една от естествените области, където е необходимо да има такъв хъб, за да могат малките и средни фермери да тестват продукцията си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here