Журналистът Георги Коритаров заяви тази сутрин в предаването си “Свободна зона” по тв “Европа”, че от вчера България е потопена в дълбок срам заради Румен Радев по повод позицията на президента за конфликта във Венецуела. Той призова България да не подкрепя декларацията на ЕС за режима на Никола Мадуро.

“Ключови западни страни от Европа и Латинска Америка, както и САЩ  подкрепиха самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Американският държавен секретар Марк Помпейо призова всяка държава да направи избор – дали е за  демокрацията във Венецуела, или иска тиранинът Николас Мадуро да продължи да управлява. Румен Радев беше избран за кандидат-президент според руски анализи. Той отговаряше на профила, който те показаха. Притеснително е обаче, че вече като държавен глава той се държи късогледо. Мадуризираният Румен Радев критикува Европейския съюз, в който България е страна-членка. ЕС е създаден на принципа на единна политика на външни отношения”, коментира журналистът. 

“Според конституцията на България, правителството е институцията, която ръководи външната и вътрешната политика на страната, а президентът трябва дава нейния израз. С позицията си за Венецуела, той дава антиконституционна заявка и елементарен ултиматум към ЕС, който има негативен ефект за държавата ни. Румен Радев представи ЕС като дестабилизиращ фактор, който носи страдания на Латинска Америка и на венецуелския народ, тръгвайки на остра конфронтация и подкрепяйки мадурщината”, каза още Коритаров. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here