Тази сутрин един политолог каза, че все повече се усеща липсата на президент. Това не е новина. Румен Радев си го каза още след избирането си. Оттогава се държи като кандидат за премиер. Но особено се вживява в ролята си на опозиционен лидер. Той е част от опозицията, а не президент и това вече е ясно на всички, не само на БСП. Учудващо е как той не поиска вот на доверие на правителството, а остави това право на Корнелия Нинова. Но един ден двамата неизбежно ще се сбият за популистката корона и за лидерство в паралелната държава.

Когато не ръси клишета по международните форуми, фразите на Радев във вътрешнополитически план  точно това ни натякват – липса на президент. Натъртва на думите, сякаш така може да ги направи по-силни. Произнася ги с фатмашки ампломб, сякаш ще станат по-истински. Изглежда като паднал на главата си. Така ни говореше и нашият старшина в казармата когато ни обясняваше, че в езерото Лох Неси в Шотландия  не може да има непознато чудовище, както се твърди, тъй като там било пълно с крокодили. На нашия отпор, че там крокодили няма, старшината ни заплашваше с маршировка на плаца.

Така прави и Радев. Заплашва ни с набиване на крак, друго няма какво да предложи. Така направи и след  трагедията в Крумово. Каза, че не бива да се прави политика от драмата и в следващия момент  изръси една от знаменитите си фрази: Парите за модернизация на армията отишли за саниране. И също: Лобизмът убива. Кой лобизъм? За шведските самолети „Грипен“ ли става дума, или за нещо друго, Радев не уточнява. И на него ли да подсказваме, че санирането също е част от националната сигурност. Все едно да твърдим, че в Лох Неси е пълно с крокодили.

Радев постъпи некоректно с драмата край Крумово. Политиканстваше като току-що напъпил общински съветник, а се предполага, че в армейските работи му е силата. Ако се окаже, че причина за катастрофата е техническа неизправност и калпав ремонт, какво значение има с колко летателни часа са пилотите.  Иначе политика не искал да прави  от трагедията и наговори куп политически нелепости. И нали е командвал тези “скапани” ВВС. С нещо да се похвали от това командване?

Радев постъпи като червените си съратници, които също не искали политика да правят от нещастието, но в мотивите за вота на недоверие в сектор „Сигурност“ щели да вметнат и падналия вертолет. А юнакът Драго Стойнев, оплескал каквото може с “Белене” като енергиен министър, дори се провикна, че в такава държава не се живее. Ами какво чака – бегом към Червения площад!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here