kristalina-georgiewa

Докато у нас Георги Първанов поставя ултиматум на правителството да подкрепи Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, в Европа настроенията са други.  Френският “Фигаро” открито подкрепи друга българка – Кристалина Георгиева, като излезе със заглавие “Една европейка начело на ООН”.

“Данък върху лукс и върху развлеченията с цел финансиране на ООН. Това е една дръзка идея, прокарвана от българката Кристалина Георгиева, вицепрезидентката на Европейската комисия, която същевременно се позиционира като респектираща кандидатка за поста на Бан Ки-мун”, пише изданието.
“Фигаро” припомня, че Георгиева отговаря за бюджета на ЕС и има силни убеждения относно изкуството и начина за попълване със средства на сметките, предназначени за хуманитарна помощ. Тя дори изготви доклад в тази насока, който предаде на генералния секретар на ООН.

“Това са няколко цента, взети от билетите за спортни срещи, за концертите, за спектаклите, от луксозните стоки, от пътуванията, а защо не и от пътуването с такси”, казва Георгиева относно дръзката си идея. Тя обаче уточнява, че във всеки случай става дума за жест на доброволна основа.

Бан Ки-мун знаеше към кого се обръща, когато повери на Георгиева през май проучването на новите източници за финансиране на ООН. Става дума да се прибавят 15 милиарда долара към 25-те милиарда, която ООН отделя всяка година за хуманитарни програми. Георгиева, която беше вицепрезидент на Световната банка и която от 2010 г. управлява сметките на ЕС, в това число и събирането на средства за международна помощ. Тя знае как да се справя с един ограничен европейски бюджет, въпреки големите амбиции, засвидетелствани от Брюксел, пише “Фигаро”.

За мнозина поръчката на Бан Ки-мун, възложена на Георгиева, е образно казано като “посвещение в рицарско звание”, като “помощ за стъпване на крака”, посочва по-нататък вестникът. Тази година Съветът за сигурност на ООН трябва да присъди генералният секретариат на ООН на страна от Източна Европа. Георгиева е една отлична кандидатка, отбелязва неназован високопоставен служител на ООН, цитиран от вестника.

Георгиева отговаря на подходящите критерии. Тя има международен опит, има управленчески нюх, има ръководен опит, завършила е Лондонското училище по икономика и Масачузетския технологичен институт, посочва вестникът.

Предпазлива, Георгиева, която е доверено лице на Жан-Клод Юнкер, засега отказва официално да влезе в надпреварата за ООН . Моята работа е тук, в Брюксел, уверява тя. Защото на 63 години Георгиева е разбрала, че човек не трябва да декларира кандидатурата си прекалено рано.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Данък развлечение? Тая е съвсем откачила…. !!

    Другото е, че има общо с България колкото и Банки МУн!!

  2. Би трябвало да има и по-добри кандидатури…
    Тази жена само ще навреди на България с предстоящия си провал…

  3. Отделно е това, че от хуманитарни помощи полза няма никаква…просто поредния завоалиран сценарии за усвояване на пари от т.нар. “благотворителни организации”

  4. Така е. Едно нормално източване на държавната каса от благотворителен характер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here